V Česku tohle populární ovoce jedí miminka, děti i senioři. Stojí 20 Kč, ale je radioaktivní jak Černobyl
Tuhle dobrotu si dáváme denně na snídani i svačinu, ale málokdo ví, že si s každým soustem dopřává i dávku radiace. Budete překvapeni, o jaké ovoce se jedná.
Ovoce se řadí mezi potraviny, které by měl jíst každý. Je zdravé, pro naše tělo prospěšné a v neposlední řadě také velice chutné. Napadlo by vás ale, že kromě samých pozitiv může mít některé ovoce také tu vlastnost, že je radioaktivní? O radioaktivitě jako takové víme hlavně jen to, že je pro člověka opravdu nebezpečná. Může tedy být nebezpečné i ovoce, ve kterém se ukrývá?
Tohle by nikdo nečekal
Od jídla, které konzumujeme, a můžeme jej zakoupit v obchodě, bychom čekali, že bude bezpečné. Tím spíš, když jej konzumujeme poměrně pravidelně, skoro až na denní bázi. Toto ovoce patří mezi to nejoblíbenější, které se kromě přímé konzumace může využít také na pečení nebo vaření. Nikdo z nás by nečekal, že v sobě může skrývat radioaktivitu. Opak je ale pravdou, a tak docházíme ke zjištění, že do svého těla kromě ovoce dáváme i něco navíc, o čem jsme neměli ani tušení.

Za všechno může draslík
Někteří z vás mohou již tušit, o jaké ovoce se jedná. Jsou jím banány, které jsou oblíbené nejen pro svou chuť, jednoduchost, ale i pro množství živin. A právě jedna z těchto živin je radioaktivní. Jak již můžeme ze studií vědět, banány jsou bohaté na draslík. Za radioaktivitou banánů stojí konkrétně draslík-40, což je přirozený radioaktivní izotop. Pokud máte strach, že je konzumace banánů nebezpečná, můžeme vás uklidnit. Banány jsou naprosto bezpečné, a co víc, jsou opravdu zdravé.
Draslík má na lidské tělo skvělý vliv. „Podílí se na udržování rovnováhy minerálů v tělních tekutinách, ovlivňuje činnost svalů, podílí se na regulací krevního tlaku i srdečního tepu a na funkci některých enzymů,” uvádí portál cs.wikipedia.org. Banány jsou jedním z jeho zdrojů, a tak byste je ze svého jídelníčku neměli vynechávat. Radioaktivity se však bát nemusíte, je totiž opravdu mírná. Abyste byli ovlivněni zářením z banánů, museli byste jich sníst asi 10 milionů najednou.
Jsme tomu vystavováni každý den
Banány nejsou jedinou potravinou, o které se říká, že je radioaktivní. Je to totiž v podstatě každá potravina, která je bohatá na draslík. Kromě banánů to mohou být také brambory, fazole nebo ořechy. V každém případě se nejedná o nic nebezpečného, podobně jako u banánů. Množství radiace v těchto potravinách je tak malá, že vás prakticky nemůže ovlivnit. Museli byste sníst obrovské množství, které ani není reálné, aby se vám něco mohlo stát. Radiace pro nás není nic přímo neznámého, neboť jsme jí v nízké míře vystavováni každý den.
Pokud by vás zajímaly konkrétní jednotky, množství radioaktivity měříme pomocí jednotky zvané Sievert (zkratka Sv). V jednom banánu můžeme naměřit zhruba 0,1 mikroSieverta (značka µSv). Hodnotu můžeme porovnat také s dalšími činnostmi. Například při rentgenu plic je vyzařováno 100 µSv, což odpovídá tisíci banánům naráz. Pokud poletíte letadlem dlouhou vzdálenost, budete vystaveni 40 µSv, což odpovídá 400 banánům. Teď, když víme, jakému záření jsme vystavování při takových „běžných” událostech, si můžeme dávat banány s chutí dál.

Můžete to zkusit i sami
Jestliže patříte mezi lidi, kteří rádi experimentují a provádějí pokusy všeho druhu, jeden tady pro vás máme. Radioaktivitu, kterou banány vyzařují, si můžete dokonce sami změřit. Budete k tomu, kromě dozimetru, potřebovat zhruba 5 až 10 slupek od banánů. Ty však nesmějí být čerstvé, protože čerstvé slupky se změřit nedají. Ideální je je nejprve vysušit.
Toho můžete docílit například tak, že je necháte v teple několik dnů schnout na papíře. Jakmile budou usušené, rozlámejte slupky na co nejmenší kousky. Pro ještě lepší efekt je můžete hodit do mixéru. Rozlámané nebo rozmixované slupky vysypte na talíř a můžete začít měřit.