Naše babičky tuhle surovinu zavařovaly každý rok. Dnes se z toho stal retro poklad za všechny prachy
Tradiční poklad, které používaly naše babičky, se vrací zpět na stůl. Podle odborníků je to superpotravina, která zlepší imunitu, zdraví i náladu.
Pamatujete si na návštěvy babičky na vesnici, když nám vařila dobroty? Její spíž byla plná ingrediencí a surovin, bez kterých by se žádný její skvělý pokrm neobešel. Některé z nich se používají dodnes, ale některé naopak upadly v zapomnění. A je to škoda, protože jsou zdravé a pro naše tělo velice prospěšné. Řeč je právě o jedné hlavní surovině, kterou dokonce odborníci radí zařadit zpět do jídelníčku. Nechybí vám tam taky?

K jídlu se přistupuje jinak
Dříve byl poklad všechno, co pocházelo z venkova. Veškeré domácí potraviny a suroviny byly považovány za to nejlepší, co mohlo být. S příchodem velkých supermarketů se to však změnilo. Lidé tak trochu zlenivěli a na poklady z venkova úplně zapomněli. A také už některé suroviny přestaly být moderní, a tak je lidé přestali vyrábět a používat. Jenže to, co bylo kdysi bráno jako samozřejmost, je nyní zlatý důl pro naše zdraví. Tuto potravinu bychom rozhodně měli vrátit zpět.
Lidé na něj zapomněli, ale je to surovina za všechny prachy
Naše babičky tohle dávaly rády úplně do všeho, kam se to hodilo. Moc dobře totiž věděly, jakou superpotravinu používají a že je její cena nevyčíslitelná. Mezi lidmi na venkově bylo kysané zelí velmi oblíbenou potravinou, především kvůli jeho schopnosti zvládnout přežít v zimních podmínkách. Dalším faktorem byla také chuť, která byla jedinečná a nic ji nenahradilo.
Zatímco dnes si můžeme zelí poklidně koupit v supermarketu již připravené a ochucené, lidé na venkově si ho připravovali sami. Stálo je to mnohem více úsilí, ale ve finále to mělo mnohem větší přínos. Zelí si sami vypěstovali na vlastní zahrádce a až přišel ten správný čas, zelí se sklidilo, krájelo a šlapalo. Šlapala celá rodina a po nějaké době si ho také zaslouženě vychutnala. Společnými silami si dokázali hotovou lahůdku nabouchanou živinami.
Měli bychom ho zařadit zpátky
Postupem času lidé na zelí zkrátka zapomněli. Doba se zrychlila a už nebyl čas na to si zelí zdlouhavě připravovat. A tak z jídelníčků postupně vymizelo. Odborníci nám však radí ho zase rychle zařadit zpět. A není divu, je totiž plné prospěšných látek.
Kyselé zelí je bohaté na vitamín B a C. V zelí jako takovém ho je spousta a díky kvašení se nevytratí. Vytratí se však sterilizací, ke které dochází u kupovaného zelí. Pokud chcete svému zdraví pomoci, sáhněte po domácím kyselém zelí.
Pomůže i se zažíváním a imunitou
Díky procesu fermentace je zelí bohaté na probiotika. Jak víme, ty jsou velmi prospěšné pro naše zažívání a správnou funkci imunity a celkového zdraví. Zelí byste díky vysokému obsahu probiotik mohli vyměnit za klasické tabletky z lékárny při užívání antibiotik. Zelí je přírodní, bez aditiv, a navíc je to přirozený zdroj prospěšných látek. Probiotika navíc podporují správnou funkci mozku a celý nervový systém, proto je jeho konzumace doporučována i mezi americkými neurology.
Pokud jste často nemocní a máte problém se záněty v těle, zařazení kyselého zelí do jídelníčku vám může pomoci. Kromě celé řady vitamínů a minerálů je totiž bohaté také na organické sloučeniny. „Jsou vlastně rostlinnými antioxidanty, které napomáhají snižovat bolesti, problémy se svaly, klouby i s jinými zanícenými místy na těle,” doplňuje portál apetitonline.cz.

Začleňte ho do jídelníčku
Pokud kyselé zelí ještě nekonzumujete, pak byste měli začít. Že nevíte jak? Rádi vám poradíme. Přinášíme totiž jednoduché tipy na to, jak zelí zařadit do svého jídelníčku. Nemusíme vám asi povídat, že nejlepší by bylo zvolit zelí domácí. Pokud nevíte, co z něj vařit, začněte zkrátka tím, že ho budete jíst samotné. Dejte si pár lžic denně a pokud mu přijdete na chuť, můžete ho začít postupně podle chuti přidávat do jednotlivých pokrmů.
Uvařit si z něj můžete například tradiční slovenskou kapustnicu, vepřo knedlo zelo, zelňačku nebo kuřecí stehna na kysaném zelí. Receptů, do kterých patří zelí je spousta. Na vás už je jen to, abyste si vybrali ten nejlepší a začali zelí pomalu konzumovat. Tak dobrou chuť!