Před revolucí to lili na pánev všichni. Já to včera vylil do kanálu a udělal jsem dobře
V dobách socialismu se náš přístup ke každodenním záležitostem často radikálně měnil od toho současného. To se projevuje v rozdílném politickém smýšlení, kulturní volnosti, ale i takových drobností jako je zpracovávání potravin. Řada lidí s láskou vzpomíná na potraviny z dob socialismu, které byly připravované dle státních norem. Na jednu stranu je pravda, že tehdy potraviny obsahovaly méně chemie, ale to samo o sobě neznamená, že byly kvalitnější.
Jedním z hlavních znaků socialismu v Československu byl nedostatek. To se projevovalo napříč mnoha sférami lidské existence, od tovární výrobu až po každodenní fungování v kuchyni. Mnoho lidí se snažilo peníze šetřit, kde se dalo. Uchylovali se proto mnohdy k postupům, které dnes rozpoznáváme jako vyloženě nebezpečné. V minulosti však mnohdy nebylo zbytí, ale hlavně jsme si některá rizika zkrátka neuvědomovali.
Šetření kvůli nedostatku
V dobách komunistického Československa se řada lidí potýkala s nedostatkem financí a jiných prostředků. Na základě toho se řada Čechů uchylovala k šetření na čemkoliv, kde se dal nějaký ten peníz navíc ulít stranou. Jedním z častých postupů v kuchyni pak bylo vaření na přepáleném a obecně víckrát použitém oleji. V tehdejší době šlo o něco vesměs normálního, k čemu se uchyloval téměř každý. Člověk tak mohl efektivně ušetřit za nákup oleje nového. Výsledkem však byla nevalná kvalita výsledných pokrmů.
Kombinace častého používání olejů ve spolupráci s tradiční českou kuchyní, která je sama o sobě těžká a tučná, zajistila, že již v dobách socialismu se začala rostoucí obezita rozpoznávat jako společenská hrozba. V padesátých letech sice dietní kůry byly vnímány jako západní zhůvěřilost a člověk při těle byl často vnímaný jako někdo materiálně zajištěný. Obezita v populaci však narůstala a již koncem padesátých let se stala tématem debat o veřejném zdraví. V sedmdesátých letech tak v našem kontextu už vznikaly první celebrity, které propagovaly diety. Jednou z nich byl například doktor Rajko Doleček, který právě v sedmdesátých letech uváděl televizní pořad o hubnutí a o správném stravování.

Rizika karcinogenů si dnes uvědomujeme
Používání přepáleného oleje se dnes většina lidí vyhýbá a má k tomu řadu dobrých důvodů. Během smažení v oleji dochází ke vzniku nových chemických sloučenin a olej obecně mění svoje vlastnosti. Tato změna zpravidla není patrná po jednom užití, ale po opakovaném se již začne projevovat. Pokud jsou jedlé oleje opakovaně a dlouhodobě vystavovány vysokým teplotám, dochází v nich ke vzniku látky akrolein, která je potenciálně karcinogenní. To zvyšuje riziko různých onemocnění a je tak rozhodně lepší se jeho konzumaci vyvarovat.
Jednou použitý olej vám sice rakovinu s nejvyšší pravděpodobností nezpůsobí, ale rozhodně byste se měli snažit ho používat co nejméně. Pokud se tedy během vaření uchylujete k opakovanému použití oleje například ve fritéze, je na místě před každou kuchyňskou misí olej řádně zkontrolovat. Pokud je olej tmavý, zpěněný a podivně zapáchá, rozhodně je na místě vyměnit ho za nový. Vše je však na vašem zdravém úsudku. Opakovaně použitý olej je proto ideální zlikvidovat ekologickou cestou, tedy slitím do prázdné nádoby a vyhozením v označené popelnici určené na olej.

Potraviny prošly zásadní změnou
Kromě rozdílného přístupu k používání oleje se proměnilo vnímání potravin celkově. Dnes je často tématem skutečnost, že potraviny obsahují řadu chemických příměsí, které za socialismu v jídle přítomné nebyly. To je sice pravda, ale důvodem je hlavně to, že na použití takovýchto chemických látek během minulého režimu jednoduše nebyly peníze. Na druhou stranu například kvalita masa se od minulého režimu obecně zvedla. To je dáno hlavně rozdílným přístupem k chovu a výběru plemen, jejichž maso má nižší podíl tukových tkání.
Tvrdit však, že dnes se jí jednoduše lépe, také není pravdou. Nízkopříjmový člověk se dnes sice v mnoha ohledech nají lépe, než jeho ekonomický vrstevník z minulého režimu. Je však pravdou, že ty nejlevnější uzeniny v dobách socialismu byly kvalitnější, než ty, které jsou k dostání dnes. Opět je to dáno přítomností chemií, na které v minulosti nebyly peníze, což paradoxně zvedalo kvalitu těch nejlevnějších potravin. Doba se tedy mění a s ní i stravovací návyky a člověk musí neustále zůstávat v obraze, pokud si chce zachovat pevné zdraví. Nápomocí v tomto ohledu mohou být televizní pořady, které se na správný jídelníček zaměřují. Naladit tedy můžete programy jako Jíme zdravě vysílaný Českou televizí. Dost možná vám poskytnou potřebné know-how, které vám umožní se v dnešním světě smíšených kvalit vyznat.
zdroje: e15.cz, ireceptar.cz, edu.ceskatelevize.cz