Slováci mají tresku v majonéze, my máme smrtku v oleji. Tahle dobrota je jedovatá, ale miluje ji celý národ
Tahle vcelku malá pochoutka se u nás řadí mezi legendární. Za její skvělou chutí se však schovává jedovatý koktejl, který do sebe dáváme úplně dobrovolně.
Konzumace této pochoutky nepodléhá žádnému trendu, neboť už to trvá pěknou řádku let. V českých spížích se nachází celé desítky let. Je malá, skladná a má dlouhou trvanlivost. Kromě toho se z ní dají připravit různé další pochoutky, ale také se dá konzumovat samotná.
Řada z nás ji zná už od dětství a všichni jsme ji vždycky považovali za normální. Až do této chvíle. Její velikost je sice malá a dá se považovat za nenápadnou, ale málokdo tuší, že se uvnitř této oblíbené dobroty nachází množství jedů, které mají velký dopad na naše zdraví.

Jsou zdravé, ale je tu jedno ale
S chutí to vytáhneme ze spíže a zkonzumujeme na posezení. Nikoho z nás by ani ve snu nenapadlo, že se za dobrotou v konzervě může skrývat cokoliv nebezpečného. Všichni nám totiž vždycky říkali, že ryby patří k těm nejzdravějším potravinám, které bychom měli jíst nejlépe dvakrát týdně. Dostupnost čerstvých ryb u nás není tolik běžná, a tak často saháme alespoň po těch konzervovaných, jako například sardinky nebo šproty. Vydrží dlouho, jsou skladné a snadno dostupné. Jenomže co se zdraví týče, není to žádná sláva.
Ryby jsou pro lidské tělo velmi prospěšné, alespoň co se živin týče. Jedná se o lehké jídlo, které je snadno stravitelné, dá se připravit na několik způsobů a hlavně je chutné. Je zároveň plné látek, které naše tělo potřebuje. Tedy například cenných omega-3 mastných kyselin, které přispívají ke správné funkci srdce, mozku a zraku. Zároveň se podílejí na redukci hmotnosti a vzhledu kůže. Ryby jsou také plné bílkovin, zinku, selenu, železa a vitamínu B12.
Čím je níže, tím je to lepší
Kromě výše uvedených látek jsou však v rybách přítomné i těžké kovy, které pro nás už přínosné už nejsou, ba naopak. V moři se přirozeně vyskytují vlivem jeho znečišťování, a tak je bohužel normální, že se vyskytují i v samotných rybách. Podle dostupných informací se těžké kovy nejčastěji vyskytují u volně žijících ryb.
„Dobrou zprávou pro nás jako konzumenty je, že množství těžkých kovů v divoce žijících rybách je pravidelně kontrolováno laboratorními zkouškami,..” doplňuje portál nekton.cz. Zároveň doplňuje, že čím mladší je ryba, a čím níže se nachází v potravním řetězci, tím menší je množství těžkých kovů v jejím těle.
Těžké kovy, jako je rtuť, nejsou jediným strašákem, který se v rybách může vyskytovat. Objevují se v nich totiž i další látky, které lidskému tělu mohou uškodit. Ryby kromě rtuti mohou obsahovat také olovo nebo dokonce mikroplasty. Většina těchto látek se do ryb dostane vlivem znečištěné vody, ve které žijí. A tak na talíři kromě zdravé ryby máme namíchaný i koktejl jedovatých látek.

Hrozí nám otrava?
S každou další konzumací rybiček těchto látek do těla dostáváme více, a i když jich je v rybě jen menší omezené množství, v našem těle se ukládají. K otravě chemickým koktejlem proto nedojde hned, ale může dojít k takzvané chronické otravě. Pokud se otrávíme rtutí, může to postihnout náš nervový systém. Při dlouhodobém vystavování rtuti se mohou objevit problémy se spánkem, ztráta paměti, podrážděnost nebo poruchy chování.
Nenechte se však tímto článkem odradit od konzumace ryb. Stále platí, že jsou pro naše tělo zdravé a prospěšné, ale zkrátka nic se nemá přehánět. Stejně jako u jiných potravin platí, že jed nedělá samotná potravina, ale její množství a frekvence konzumace. Konzerva šprotů nebo sardinek několikrát do měsíce zdravému člověku neublíží. Polutanty v rybách jsou navíc neustále kontrolovány a dlouhodobě jsou pod přípustnými limity. Své oblíbené pochoutky se tak nemusíte vzdávat. Vždy je však vhodné dávat si pozor na to, co jíme.