Neurologové si ťukají na čelo: Češi přestali jíst potravinu, která zpomaluje stárnutí. Přitom stojí 3 Kč
Tuto potravinu jsme v Česku měli na talíři téměř každý den. Dnes se však z jídelníčků pomalu ale jistě vytrácí. Podle neurologů je to chyba.
Stárnutí nemá nikdo rád. I když je to naprosto přirozený jev a všichni se ke stáří jednou dopracujeme, téměř každý se snaží ho co nejvíce oddálit. Abychom toho dosáhli, podnikáme různé kroky. Pro zmírnění projevů stárnutí našeho těla se snažíme lépe stravovat, cvičit, mazat se různými krémy proti vráskám a někteří dokonce sáhnou po estetické úpravě. Věděli jste ale, že můžete pomoci i našemu mozku?
Stárnout můžete značně pomaleji. Stačí přitom, když do jídelníčku zařadíte tuto jednu potravinu. Dříve jsme ji jedli všichni, ale postupně z našeho menu vymizela. A podle odborníků je to velká chyba.

Se zdravou stravou se roztrhl pytel
Vyvážené a zdravé stravování je v posledních letech zkrátka IN. Mnoho jedinců sdílí své jídelníčky na sociálních sítích, aby motivovali ostatní k tomu jíst zdravě. Ve velkém jsme hromadně začali konzumovat avokáda a jiné exotické potraviny, které předtím nikdo z nás neznal. Teď si ho dokážeme vychutnat na nespočet způsobů a stále přicházíme na další. Z jídelníčku zmizely průmyslově zpracované potraviny, mastná jídla a polotovary. Soustředíme se na komplexní jídelníčky, které naše tělo vyživí a ne jen zasytí. Tedy, alespoň někteří.
Všechno výše uvedené je skvělé. Mnozí odborníci se shodnou na tom, že takto postavená strava je pro nás velmi přínosná a dokonce nám pomůže udržet naše tělo ve výborné kondici. Na omlazení mozku ale nic z výše uvedeného nebude mít takový pozitivní dopad, jako právě tato jedna potravina. Někteří na ní už úplně zapomněli, protože podle některých zdrojů měla být nezdravá.
Vedly se diskuse
Řada lidí ho považovala za velmi tučné, jiní za příliš kalorické a další nemohli vystát jeho chuť. Snažili se proto na vejce vrhnout to nejhorší možné světlo a ve značné míře se jim to také povedlo. Kdyby však věděli, jaká superpotravina to je, možná by to neudělali.
Kvůli šíření negativních zkušeností s vejci se nám tady rozmohl takový nešvar, a sice ten, že někteří lidé vajíčka úplně vyřadili ze svého jídelníčku. Víte, co se kvůli tomu stalo? Nastaly negativní změny v jejich těle. A teď je čas to všechno vrátit do normálu.
Bílkoviny, vitamíny a minerály
Tahle potravina obsahuje spoustu pro nás potřebných bílkovin a dalších živin. V první řadě jsou to esenciální aminokyseliny, kterých obsahuje všech 9 druhů, které si naše tělo neumí vyrobit a přijímá je ze stravy. Vajíčko je jejich skvělým zdrojem. Kromě proteinů se může pyšnit celou řadou vitamínů a minerálů. Naleznete v nich například fosfor, selen, cholin nebo vitamín B12 a antioxidanty, které nám pomáhají udržet zdravé buňky. Zní to jako hotový koktejl pro zdravé tělo.
Kdo by netoužil po snížení věku
Pokud jste pozorně četli seznam všech důležitých živin, jistě jste zaznamenali, že ve vejci se objevuje cholin. Někteří ho znají, jiní možná ne, ale abychom vám ho přiblížili, jedná se o látku, která pomáhá se soustředěním, lepší náladou a pamětí. Všechny tyto aspekty se s věkem zhoršují, a tak je více než vhodné konzumovat potraviny, které nás udrží mladé co nejdéle. Vajíčko přitom stojí jen 3 Kč za kus.
Cholin má v těle zásadní funkci. „Zajímavé je, že mnoho lidí má cholínu nedostatek, aniž by to tušili,” doplňuje portál medium.seznam.cz. Tento zdroj zároveň uvádí, že k naplnění denní potřeby této látky bohatě postačí už jedno vejce. Nemusíte jich každý den sníst deset, abyste doplnili vše, co potřebujete. Stačí vám pouze jedno! Pravidelná konzumace se hodí především pro těhotné a kojící ženy a starší osoby. Kromě správné funkce mozku pomáhá i v oblasti imunity, zraku, tvorbě svalů nebo správné funkce srdce.

Bojíte se o cholesterol?
Mnoho lidí se vajec obává i v souvislosti s cholesterolem. Můžeme vás však uklidnit, protože vejce je naprosto bezpečná potravina. Můžete ho jíst na různé způsoby a klidně denně. I tak byste to s ním ale neměli přehánět, protože jak říká známe přísloví, „všeho moc škodí.” Pokud vejce ve svém jídelníčku máte, je to naprosto skvělé, pokračujte v tom!
Vy, kteří jste na tuto potravinu tak trochu zapomněli, byste si ji měli hodně rychle připomenout. Můžete si je dát natvrdo jako zdravou svačinu nebo součást různých variací salátů. Míchaná vejce si můžete dát ke snídani. Když je doplníte o avokádo a kvalitní chléb, máte výbornou a výživnou snídani hotovou raz dva. Pokud v tom takto budete pokračovat, nějaké staří si na vás vůbec netroufne!
Upozornění: Článek nenahrazuje lékařské rady.
Zdroje: idnes.cz, novinky.cz, medium.seznam.cz