Tato oblíbená zelenina za 30 Kč ničí ledviny a způsobuje kameny. V Česku ji kupujeme na kila po celý rok
Ve velkém tuto zeleninu jedl jeden svalovec v animované pohádce. V posledních letech ale přišla zpráva, že nadměrná konzumace může vést k ledvinovým kamenům i dalším zdravotním problémům. Češi přitom tuto zeleninu milují a kupují ji po celý rok.
Komiks, ve kterém hlavní postavu hraje námořník, kterému k získání svalů stačí plechovka špenátu, vznikl již v roce 1929. Tvrdohlavý, zároveň ale nebojácný a spravedlivý námořník byl zastáncem zdravého životního stylu. Ten sice nešel ruku v ruce s jeho dýmkou, kterou měl neustále v puse, i tak byl Pepek námořník jasným vyznavačem zdravé stravy. Vždy, když potřeboval nadlidskou sílu, vysypal si do pusy plechovku špenátu a mohl jít bojovat s neřády.

Tato zelenina je považována za jednu z nejzdravějších
V Československu byly krátké animované díly seriálu velmi populární. Možná i díky Pepkovi mnoho malých dětí začalo jíst zeleninu, která jim obvykle moc nechutná. Špenát byl považován za super potravinu, která má mnoho vitamínů a našemu tělu výrazně prospívá. Je tomu ale skutečně tak?
Tato listová zelenina je doslova vitamínovou bombou. Obsahuje vitamíny A, C, K i důležitou kyselinu listovou nebo železo, vápník a draslík. Všechny tyto vitamíny a minerály mají pozitivní vliv na náš organismus. Podporují imunitu, správné prospívání kostí a svalů, chrání naše buňky a pomáhají i k tvorbě červených krvinek.
Nadměrné množství škodí ve skutečnosti i v československé komedii
Jak se ale říká, nic se nemá přehánět. A to ani konzumace špenátu. Své o tom věděly i postavy z filmu Což takhle dát si špenát. Právě tato zelenina ve filmu hraje kromě skvělého hereckého obsazení hlavní roli.
V této československé komedii má špenát velmi nebezpečné účinky. Platí to ale pouze v případě, že jej lidé sní poté, co jsou ozářeni speciálním přístrojem. Ten byl sice původně vyvinut jako regenerační nástroj pro dojnice, i na tom se dá ale vydělat. Své o tom ví majitel kosmetického salonu Netušil. Ten touží tento přístroj využívat k omlazení svých klientů.
O vedlejším účinku se špenátem však nikdo vůbec nic netuší. O to větší překvapení nastane, když se ozáření recidivisté Zemánek a Liška promění v desetileté kluky. Proč? Poté, co jsou lidé ozářeni a sní špenát, účinek omlazení extrémně zesílí. Tato „nehoda“ potká kromě těchto dvou i bohatou jihoamerickou chovatelku dobytka Isabelu Lopezovou.

Promění se recidivisté zpět v dospělé? A co Isabela Lopezová, která do Prahy přijela nejen kvůli vynálezu, ale také vlastní svatbě? Tato kultovní komedie s Vladimírem Menšíkem, Ivou Janžurovou nebo Jiřím Sovákem je v televizi reprízována poměrně často. Určitě tak brzy budete mít příležitost zjistit, zda má film šťastný konec.
Některé zdravotní problémy dávají této zelenině stopku
Vraťme se ale ke skutečnému špenátu. Podle odborníků bychom jej měli jíst maximálně dvakrát až třikrát týdně. Jsou dokonce i skupiny lidí, které by se mu pro jistotu měly co nejvíce vyhýbat. Látkou, která může být pro tělo nebezpečná, je kyselina šťavelová. Ta může v těle bránit přirozenému vstřebávání vápníku. Navíc se s vápníkem může také spojovat, což nezřídka vede k tvorbě ledvinových kamenů. Většímu množství špenátu by se měly vyhýbat i malé děti. A to kvůli obsahu dusičnanů. Problémy mohou vzniknout i u lidí s poruchami srážlivosti krve, kterou podporuje vitamin K hojně obsažený ve špenátu.