Neohřívejte to! Tenhle český oběd milujeme všichni, ale po 30 vteřinách v mikrovlnce je z něj jed
Mikrovlnka zachrání večeři, když není čas vařit. Akorát že některá jídla by se do ní neměla dávat ani omylem. Stačí půl minuty a z oblíbené svačiny je problém pro žaludek. Bohužel o tom spousta lidí netuší. Které pokrmy raději nechat mimo dosah mikrovlnky?
Dneska má mikrovlnku skoro každý. První model z roku 1947 vážil přes 300 kilogramů a stál více než současná škodovka. Dnešní modely už jsou sice jak kompaktní, tak šikovné, ale pořád dokážou udělat z oblíbeného jídla zdravotní past.

Vejce se promění v granáty
Pokud jste nikdy nezkoušeli uvařit syrové vejce v mikrovlnce, buďte rádi. Skořápka drží páru uvnitř, podobně třeba jako tlakový hrnec. Když už to nevydrží, vejce vybouchne, a to buď v mikrovlnné troubě, nebo když jej vezmete do ruky. Člověk se pěkně lekne, a ještě k tomu má doma co uklízet. S hrozny je to podobné. Slupka nepovolí, takže se dužina rozpálí a pak prásk, vybuchne podobně jako vejce.
Mořské plody v mikrovlnce? Cesta k otravě
Krevety, mušle, ryby nebo krabi jsou delikatesy, které si žádají šetrnou přípravu. V mikrovlnce se ale často ohřejí nerovnoměrně. Některé části jsou horké, jiné sotva teplé. A právě v těch nedostatečně prohřátých může dojít k množení bakterií, pokud byly potraviny delší dobu mimo lednici nebo už mírně zkažené.
Výsledkem pak může být otrava z mořských plodů, která není nic, co byste chtěli zažít dvakrát. Pokud tedy mořské plody ohříváte, ujistěte se, že jsou čerstvé, správně skladované a opravdu rovnoměrně prohřáté.
Uzeniny jako párky nebo šunka obsahují konzervační látky. V mikrovlnce se z nich při opravdu dlouhém ohřevu stávají toxické sloučeniny, které cévám škodí více než normální cholesterol. I takové maso je lepší ohřát na sporáku nebo ho nechat studené.
Zdravá zelenina? Není tak tomu vždycky
Špenát, kapusta či červená řepa vypadají jako zdraví prospěšné. Jenže obsahují dusičnany. V mikrovlnce se z nich poté opět stávaji nitrosaminy neboli látky, které mohou způsobit rakovinu. Takže ze zdravé zeleniny je najednou problém. Připravte si je proto raději na páře, nikoliv v mikrovlnce.
Brokolice v mikrovlnce přijde pro změnu o většinu zdraví prospěšných látek a pálivé papričky do vzduchu vypouští kapsaicin. To je látka, kterou najdeme i v pepřáku, takže to není nic, co chcete v domácnosti čichat.
Z oblíbeného jídla riziko pro žaludek
Špagety se žampiony, rizoto s hříbky, penne s liškami, spousta Čechů, kteří houbaření berou jako národní sport, na tyto pokrmy nedá dopustit. Problém nastane, když se zbytky pokoušíte druhý den rychle ohřát.
Není řeč o jedovatých látkách ani otravě, ale špatně skladované nebo nevhodně ohřívané houby mohou citlivějším lidem zatížit trávicí systém. A to se projevuje nadýmáním, bolestmi břicha či nevolností. Houby obsahují hodně vody, což usnadňuje růst bakterií. Mikrovlnka navíc ohřívá nerovnoměrně, některé části jsou horké a jiné studené, což bakteriím vyhovuje.

Kdo si má dát pozor?
Nejvíce ohrožení jsou lidé s citlivým trávením, malé děti, senioři a osoby s oslabenou imunitou. Pro zdravého dospělého člověka možná jeden ohřátý houbový pokrm nepředstavuje vážné riziko, ale proč hazardovat se zdravím? Těhotné ženy by se ohřívaným houbovým jídlům měly vyhnout úplně.
Nejlepší je houbová jídla konzumovat čerstvá nebo studená. Pokud se ohřevu nedá vyhnout, raději použijte sporák nebo troubu. Houbové jídlo zahřívejte pomalu a promíchávejte, aby se teplo rovnoměrně rozložilo.
Mikrovlnka je užitečná, ale ne všemocná. Když si děláte flíčky s houbami, udělejte si jich jen tolik, kolik jich opravdu sníte. Čerstvé jídlo zkrátka chutná lépe a navíc neohrožuje zdraví.
Zdroje: kondice.cz, denik.cz, apetitonline.cz