Jedovaté jak kyanid, sladké jako bonbon: Tohle dejte z lednice pryč ještě dnes, varují experti
Typické české uklízení nákupu vypadá pořád stejně. Člověk přijde domů, rozbalí tašky a automaticky začne cpát všechno do lednice. Jenže některé věci tam vůbec nepatří. Česnek shnije za tři dny, olivový olej se změní v hustou kaši a med ztuhne jako kámen. Nejhorší je ale jedna příloha, bez které si Češi neumí představit oběd.
Dřív lidé spíše věděli, co kam patří. Dědeček měl brambory ve sklepě, babička med ve spíži a máslo v komoře, zkrátka každá věc měla své místo. Dnes máme jiný systém: koupím, přijdu domů, otevřu lednici, nacpu tam všechno a mám hotovo. Lednice sice zachrání mléko a jogurt, ale jiným potravinám ublíží víc, než jim pomůže. Rajčata tam změknou a ztratí chuť, okurky se změní ve vodnaté kousky a papriky nikdy nedozrají.

Když se z dobrého úmyslu stane katastrofa
Bazalka v lednici ztratí svou vůni a začne zapáchat po všem možném, jen ne po bazalce. A citrusy paradoxně vysychají rychleji než venku na stole. Banány sice nezhnědnou tak rychle, ale chutnají pak jak škrobová kaše. Spousta z nás dokonce do lednice dává i pečivo. Jenže rohlíky ztvrdnou a celozrnný chléb začne plesnivět, zvlášť když ho necháte v igelitce.
Česnek je další tragédie. Venku na parapetu vydrží týdny, v ledničce začne hnít už za pár dní. Vlhko mu jednoduše nesedí. Cibule dopadne podobně, ztratí štiplavost a začne měknout.
Největší chyba českých domácností
Všechny tyhle problémy jsou ale prkotiny proti jedné zásadní chybě. Češi totiž do lednice dávají potravinu, kterou jedí prakticky každý den a která se tam mění v časovanou bombu. Jsou to brambory, naše národní příloha číslo jedna. Podáváme je vařené k hovězímu, smažené k řízku, pečené k čemu se dá.
Brambory v lednici procházejí podivnou přeměnou. Chlad rozkládá jejich škrob na cukry, takže zesládnou a změknou. Když pak takové brambory začnete smažit nebo péct, spustíte reakci, která vytvoří látku zvanou akrylamid. A ten provedené výzkumy spojují s rakovinou, malátností i halucinacemi – hotový novodobý kyanid v lednici!
Testy na zvířatech ukázaly nádory na různých místech těla. U lidí studie naznačují vyšší riziko rakoviny ledvin, vaječníků a dalších orgánů. Naštěstí se dá celému problému jednoduše vyhnout, tedy nedat brambory do lednice.
Vlhko dokončí, co chlad začal
Lednice není problém jen z hlediska chladu, ale také vlhka. Ve vlhku brambory začnou rychle hnít a vytvářejí perfektní prostředí pro bakterie. Když je navíc vložíte do igelitky nebo je přitisknete k zadní stěně, mohou dokonce zmrznout. Místo toho umístěte brambory na suché tmavé místo, kde je teplota mezi osmi a deseti stupni. Nejlepší je starý dobrý sklep, ale ten má dnes už málokdo.
Najděte ve své domácnosti nejchladnější místo, kde není světlo. Může to být spíž, komora, případně i tmavý kout v kuchyni. Brambory vložte do papírového pytle nebo nechejte volně v košíku. Hlavní je, aby měly přístup vzduchu a nesvítilo na ně světlo. Vařené brambory už do však lednice patří. Po uvaření se jejich chemické složení změní a problém s akrylamidem prakticky zmizí.
Katalog chladničkových omylů
Nezralé avokádo v chladu „zazmrzne“ v nezralém stavu a už nikdy pořádně nezměkne. Lepší je nechat ho dozrát venku a pak ho teprve případně dát do lednice. Olivový olej pro změnu v chladu zhoustne tak, že ho nevylejete z láhve. Med v ledničce rychleji krystalizuje. Není to sice nebezpečné, ale zkuste si takový med namazat na chleba. A káva začne vstřebávat všechny pachy z okolí, čímž ztratí své aroma.

Signál, že něco není v pořádku
Kvalitní brambory jsou pevné, bez zelených míst a bez klíčků. Když začnou klíčit, značí to špatné podmínky, buď mají příliš tepla, anebo světla. Klíčky se dají odstranit, ale brambory je pak lepší co nejrychleji rychle spotřebovat. Řešení je banálně jednoduché. Přestat automaticky házet brambory do lednice a najít jim lepší místo. Možná by nebylo špatné inspirovat se u našich prarodičů.
Zdroje: prozeny.cz, reddit.com, fresh.iprima.cz