Sousedka upekla zbytky bramborového salátu. Po chvíli se celý barák ptal, odkud jde ta vůně
Vánoce jsou časem, kdy všichni můžeme na chvíli zpomalit, strávit čas se svými blízkými a prostě jen tak být a užívat si přítomnosti. Jsou to ale také svátky, které se ve velké míře pojí s tradičním jídlem, které si vychutnáváme jednou v roce. Zrovna v tomto období. V Česku máme jedno jídlo, které miluje snad úplně každý a nemůže to být nic jiného než bramborový salát.
Ačkoliv je jídlo nedílnou součástí vánočního období, přináší také jeden problém. Ten se zejména v posledních letech objevuje a troufám si i říct, že se stupňuje. Jedná se o plýtvání jídlem, které je v domácnostech čím dál častější, a to hlavně během svátků, kdy je jídla více než obvykle. Naštěstí ale existuje řešení.
Kdy a jak vznikl bramborový salát?
Zmínky o bramborovém salátu pocházejí už z roku 1826. Zmiňuje je ve své kuchařce Magdalena Dobromila Rettigová, ta jej ale dělala jinak, než jej známe dnes. Připravovala jej ze zbytků. Nakrájela zbytek masa, cibuli a brambory a smíchala je s majonézou. Takhle vypadala prvotní verze této vánoční pochutiny.
Původně naši předci vůbec bramborový salát ke štědrovečerní večeři nejedli. Život byl kdysi skromnější, a tak se jedlo to, co bylo doma. K večeři podávali třeba vepřovou pečínku s krupicovou kaší nebo hrachem. Tradiční kapr a bramborový salát se na štědrovečerní tabuli dostaly až v druhé polovině 20. století.

Příprava bramborového salátu v zahraničí
Bramborový salát se připravuje i v zahraničních státech, jen trochu v odlišné verzi. Například v Německu a Rakousku se salát podává teplý a také v odlehčenější verzi, než je ten náš. Místo majonézy v něm najdeme hořčici, trochu vývaru a k tomu lák z okurek.
Také ve Francii se salát poměrně liší. Namísto vařených brambor, zeleniny a luštěnin u Francouzů v něm kralují především luštěniny. V hlavní roli se objevuje čočka, cibule a také paprika. Nakonec to celé dochucují vinným octem.
I ve středomořských státech se k Vánocům připravuje bramborový salát. Ingredience ale odpovídají místním plodům. Do salátu přidávají kromě brambor sušená rajčata, bazalku, rukolu a jako hlavní surovinu olivy. Místo majonézy pak používají olivový olej.
Bramborový salát na teplo
Jelikož se bramborový salát doporučuje sníst do pár dnů, stává se, že nám ho hodně zbyde. O Vánocích jej všichni připravují ve velkém množství, a tak nám můžou zůstat zbytky. Pokud nevíte, co s tím, máme pro vás jeden skvělý tip. Co takhle si udělat bramborový salát na teplo? Může to být skvělý způsob, jak nevyhazovat jídlo a udělat z něj nový pokrm.

Na internetových diskuzích existuje celá řada, jak si tohle jídlo připravit. Ideální je přidat pár vajíček, pořádně je se salátem vymíchat a následně nalít do pekáče. Pokud si chcete pokrm ještě ozvláštnit, můžete nahoru přidat pár dochucených kuřecích stehen a hned máte hotové celé hlavní jídlo.
Dalším způsobem, který internet nabízí pro zpracování zbytku bramborového salátu, je přidat do něj uzeninu. Ta pokrm příjemně ozvláštní a po jeho zapečení můžete mít nové, chuťově zajímavé jídlo. Tím se také úspěšně vyhnete plýtvání potravinami, které je v dnešním světě bohužel velmi běžné.
Zdroje: recepty.eu, poradte.cz, cs.wikipedia.org
