Upozornění: Tahle věc v lednici je jedovatá už po 2 dnech. Většina Čechů ji tam nechává až 4 týdny
Jídlo se může zkazit mnohem rychleji, než si myslíme. Stačí, když je nebudeme správně skladovat a ani lednička je nezachrání před naprostou zkázou.
Lednice je kouzelné místo každé domácnosti. Uchovává se v ní spousta dobrot a také jídel, které by bez lednice rychle podlehly zkáze. Jedná se o skvělého pomocníka, který prodlouží čerstvost některých potravin. Bohužel to však nefunguje vždy a u všech a někdy je to spíše na škodu. Pokud tuhle jednu potravinu skladujete v lednici déle než 2 dny, měli byste zbystřit. Můžete si totiž zadělat na nepěkné potíže.
Na některé potraviny jsme opatrnější
V tomto kouzelném spotřebiči, kterým lednice bezpochyby je, uchováváme kde co. Jsou to však primárně masné věci, mléko či vejce, které v teple zkrátka dlouho nevydrží. Do lednice tak putují hned po tom, co je vyndáme z tašky na nákup. U takových potravin je nám více než jasné, že na ně musíme být opatrní, abychom si nepřivodili zdravotní potíže. V lednici je uchováváme po dobu jejich trvanlivosti a jakmile uplyne, dále je nepoužíváme. Jak je to ale s potravinami, které datum na etiketě nemají?

Na tohle bychom si měli dát pozor
Kromě balených potravin se do lednice dává také ovoce, zelenina či vařená jídla. Vzhledem k tomu, že u nich nejsou známy data spotřeby, je někdy obtížné odhadnout, kdy jsou ještě dobrá a kdy ne. U vařených jídel jejich čerstvost ovlivňuje už to, co s jednotlivými komponenty uděláte hned po jejich uvaření.
Znáte to, někdy je všeho na vás prostě moc a jste rádi, že jste v kuchyni vůbec něco vykouzlili. Jídlo uvařené, teď to už jen sníst a konečně si aspoň na chvíli odpočinout. Jenže spolu s vámi na lince odpočívá jídlo, které stojí dlouhou dobu v teple a vůbec mu to neprospívá. Kazí se mnohem rychleji, než bychom odhadovali, a někdy tomu už ani lednice nepomůže.
Nejvíce ohrožené je maso. Nebo ne?
Pokud by se vás někdo zeptal, jaké jídlo se podle vás kazí nejrychleji, pak vaší odpovědí nejspíš bude maso a výrobky z něj. Napadlo vás ale někdy, že to mohou být také obyčejné těstoviny nebo rýže, které dokáží zadělat na pořádné žaludeční potíže?
Při špatném zacházení může v potravinách bohatých na sacharidy dojít ke množení bakterií nesoucích název Bacillus cereus, které dokáží nadělat pořádnou neplechu. Aby toho nebylo málo, nezničí ji ani vysoké teploty. „Je-li tedy potravina uvařena a pak ponechána delší dobu při teplotě nad 15-20°C, ostatní bakterie jsou zničeny, ale Bacillus cereus se volně množí dále,” uvádí portál dtest.cz.
Málo koho by napadlo, že jsou to právě tyto potraviny, které patří ty nejvíce nebezpečné. Lidé jim totiž věnují málo pozornosti. Pokud patříte mezi lidi, kteří nechávají uvařené jídlo na lince i několik hodin, než ho schovají, přestaňte s tím. Riskujete například otravu jídlem, která se obvykle projevuje průjmem či zvracením, ale v krajních případech může jít o život. Abyste se takovým potížím vyhnuli, je potřeba se starat dobře nejen o uvařené jídlo, ale i o jeho skladování v lednici.

I lednice má svá pravidla
Názory na to, jak dlouho je vhodné nechat jídlo o pokojové teplotě, se různí. Většinou se za bezpečnou hranici uvádí jedna či dvě hodiny. V létě to však může být mnohem méně. Jakmile bude jídlo vychladlé, mělo by se uložit do lednice, do uzavřené nádoby, a to pokud možno co nejdříve. Zároveň ho však neskladujte co nejdéle – pokud tedy přemýšlíte nad tím, že si nakrabičkujete a navaříte jídlo na týden dopředu, nedělejte to. Tzv. „hotovky“, které mají dlouhou trvanlivost, jsou totiž připravovány jiným způsobem a za použití konzervantů.
Lednice samotná by měla být nastavena na teplotu, která nepřekračuje 5 °C. Pokud si do lednice pro něco půjdete, nezapomeňte ji hned zavřít, abyste si do lednice zbytečně nevháněli teplý vzduch a udržela se tam požadovaná teplota.
Abyste zamezili šíření bakterií v lednici, je důležité v ní udržovat pořádek. Není radno ji přeplňovat, jelikož v nacpané ledničce špatně cirkuluje vzduch. Nedávejte tam proto potraviny, které tam nepatří a jen zbytečně zabírají místo, jako například uzavřené konzervy nebo pečivo. Lednice by se měla také pravidelně čistit. Využít k tomu můžete vodu s octem, která účinně působí proti bakteriím a zároveň neutralizuje pachy. Tyto kroky by měly pomoci k tomu, aby potraviny v lednici vydržely po určitou dobu a nekazily se příliš rychle.
Dva dny a dost!
Češi často dělají tu chybu, že zbytky salátu nebo zeleniny v otevřeném plastovém obalu skladují v lednici příliš dlouho. Mají tendenci ho nechávat „na později“ až do změknutí a „slizkosti“. Už po 48 hodinách ale může dojít k množení Listerie monocytogenes. Ačkoliv salát zavání tím, že je přece neškodný a může být v lednici i několik týdnů a postupně si z něj bereme po částech, opak je pravdou. Myslete vždy na své zdraví.