Už od dob socialismu je to naše nejoblíbenější jídlo. Teď se ale složení mlčky změnilo a Čechům to nikdo neřekl
Někteří lidé tvrdí, že za socialismu byly potraviny kvalitnější, jiní jsou přesvědčeni, že tomu bylo naopak. Argumentují, že se v té době značně šidily potraviny. Někteří výrobci si sice s hygienou nelámali hlavu, státní normy však museli dodržovat. A ty byly velice přísné.
Sametová revoluce přinesla do našeho života nejen svobodu. Došlo také k uvolnění státních norem na výrobu potravin. Navíc přibyla spousta různých, chemicky vyrobených přídatných látek. Následně u mnoha potravin došlo ke změně jejich složení, což se týká i oblíbené pochoutky.
Kvalita potravin za socialismu
Odborníci na výživu doporučují jíst co nejvíce základních potravin, a naopak omezovat ty průmyslově zpracované. Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím méně je prospěšnější pro naše tělo. Lidé za socialismu to neřešili a ani nemuseli. Občané socialistického Československa neměli na výběr. Sortiment potravin byl totiž velmi omezený. Naopak museli zapojit svoji kreativitu a vykouzlit i z obyčejné potraviny delikatesu. Kromě toho se na výrobu potravin vztahovaly velmi přísné státní normy, čímž byla zaručená jejich kvalita.

Kvalita potravin dnes
V devadesátých letech se přísné státní normy uvolnily, přesto naše normy patří k těm nejpřísnějším na světě. Ani to však nezaručuje, že si nekoupíme něco, za co nám naše tělo nepoděkuje. Základní potraviny, vyrobené v naší republice jsou velmi kvalitní. To už nemusí platit o některých průmyslově zpracovaných potravinách.
Například bílý jogurt je velmi kvalitní, zato do těch ovocných jsou přidávány různé chemicky vyrobené přídatné látky, často nechybí ani glukózo-fruktózový sirup, který pro naše zdraví není nic moc. Důvodem je nejen vysoký obsah kalorií. Některé potraviny vypadají zdravě, ale ve skutečnosti jsou plné cukru a tuků.
Změna složení u oblíbené pochoutky
Chléb, rohlík či houska s paštikou byly za socialismu běžnou součástí snídaní, večeří i školních svačin. Lidé si je brali na chaty i na čundry. Paštiky se vyráběly z různých druhů masa, k nimž se přidávalo koření a často i játra. Jejich výroba se řídila přísnými státními normami, které určovaly jejich složení i kvalitu.
Tato oblíbená pochoutka zůstala s námi dodnes. Ne však ve stejné kvalitě. Po roce 1989 se totiž změnilo její složení. Zvýšilo se množství tuku a vody, a naopak se snížilo množství masa a jater. Rovněž se přidaly různé uměle chemicky vyrobené přídatné látky pro zlepšení konzistence i prodloužení trvanlivosti, což není dobrá zpráva pro naše zdraví. Jediná pozitivní změna spočívá v používání různých druhů koření a bylinek, zatímco dříve se používal pouze pepř a sůl.

Co si přečtete na obalu
Rozhodnete-li se zjistit, jaké složení má vaše oblíbená pochoutka, nebude to radostné čtení. Na některých etiketách se dočtete, že paštika obsahuje pouze 10 % masa. Za tímto pojmem se kromě svaloviny často skrývá sádlo, kůže, semleté chrupavky.
Následuje dlouhý seznam dalších ingrediencí, jako je například sůl, koření, dextróza (čistá forma glukózy), cukr, ztužené oleje, sója, škrob a různé konzervanty, stabilizátory a zahušťovadla.
Ne všechny paštiky obsahují takový pekelný koktejl, který nám naše tělo neodpustí. Všechny však obsahují velké množství tuku. Dietoložka Karolína Hlavatá dodává: „Největším úskalím paštik je vysoký obsah tuku.“
Co tomu říká naše zdraví?
Na první pohled je vidět, že pokud si budeme často dopřávat takovou pochoutku, naše zdraví bude trpět. Kromě obezity si vykoledujeme nemoci srdce, cév i chronické záněty, které jsou příčinou mnoha zdravotních problémů. Zánět je sice přirozenou obrannou reakcí našeho těla, pokud se však stane chronickým, naopak naše tělo poškozuje. Trpět budou i játra, hlavní detoxikační orgán našeho těla.
Pokud chcete paštiku se spoustou masa, ale ne tuku a přídatných látek, nejlepším řešením bude připravit si ji doma. Na internetu lze najít spoustu návodu na výrobu této oblíbené pochoutky.