Zapomenuté pití našich babiček se vrací ve velkém. Kdo ho připraví na Vánoce nebo Silvestra, sklidí potlesk
K silvestrovskému veselí patří nejen chlebíčky, brambůrky a další slané i sladké dobroty. Své místo na stole mají i nápoje. Pokud si chcete dopřát něco nealkoholického, vsaďte na osvědčený recept našich babiček.
Hlavní roli v přípravě nealkoholického silvestrovského nápoje hraje ovoce. To bylo již v minulosti používáno nejen k přímé konzumaci, ale také jako přírodní lék s kouzelnou silou pro naše tělo. Každý druh má své specifické využití. A to i to nejběžnější ovoce, které najdeme v obchodech i na zahradě.
Objevte kouzelnou sílu ovoce
Jablka jsou v sušeném i čerstvém stavu vhodná k podpoře trávení. Pomáhají při žaludečních potížích, navíc člověka dokážou nabít energií. Dalším ovocem, které zklidňuje trávení, pomáhá ale i při horečkách, jsou hrušky. Také z nich je možné připravit kompot nebo je usušit. Čerstvé jahody zase posilují imunitu a čistí organismus.
Surovinou, kterou naše babičky používaly k přípravě limonád, je bezinka. Plody černého bezu, z nichž se dodnes připravují sirupy a šťávy, podporují imunitu a pomáhají při nachlazení. Bezová limonáda je osvěžujícím nápojem. K silvestrovskému hodování pro vás ale máme jiný recept, takzvanou kvašenku. Tu by si mohla připravit i Maruška z pohádky Dvanáct měsíčků. Za úkol má v této oblíbené pohádce přinést jahody a nechat na jabloni vyrůst jablíčka. Obě tyto suroviny jsou pro přípravu kvašenky ideální.

K přípravě silvestrovského nápoje stačí pár surovin
Kvašenka byla v minulosti oblíbeným jemně bublinkovým nápojem. Tento druh nápojů se na našem území pil už v 19. století. V domácím prostředí je vyráběli především lidé na venkově. Díky jednoduché přípravě se staly oblíbeným osvěžením v parných dnech. Připravit kvašenku lze z různého ovoce. Naše babičky nejčastěji sahaly po jablkách, rybízu či hruškách. Použít ale podle své chuti můžete i další druhy ovoce.
Kromě ovocných kvašenek je variantou i bezová či citronová limonáda nebo kvašenky z bylinek. Ideální jsou například máta a meduňka. Na přípravu potřebujete nejen suroviny, ale také čas. Kvasit by měl nápoj jeden až tři dny. Příprava nápoje je velmi jednoduchá. 1 litr vody se smíchá se 2 polévkovými lžícemi cukru. Přidejte hrst oblíbeného ovoce a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy. Aby bylo podpořeno kvašení, nesmí chybět 1 polévková lžíce rozinek.
Podávat jej můžete s ledem nebo čerstvým ovocem
Vodu se surovinami uchovávejte ve velké sklenici. Aby mohlo dojít ke kvašení, nesmí být sklenice zavřená. Vršek sklenice přikryjte ubrouskem s gumičkou. Při pokojové teplotě mimo přímé slunce nechte nápoj kvasit tři dny. Čím vyšší bude teplota v místnosti, tím rychleji nápoj kvasí. Při ochutnání by měla být kvašenka lehce nakyslá a perlivá. V opačném případě ji nechte ještě pár hodin nebo dnů odstát. Hotový nápoj sceďte a podávejte s ledem nebo jen tak.

Kvašenka je osvěžujícím nápojem, který se hodí i na sváteční silvestrovský stůl. Kromě lahodné chuti pomáhá v horku a podporuje trávení. To se během svátečního přejídání bude hodit nejednomu z nás. Pokud vás tento nápoj zaujal, s jeho přípravou neotálejte. Připraven bude přibližně po třech dnech. V lednici vydrží maximálně týden.
