Když tohle Zdeněk Pohlreich viděl, málem utekl oknem. Gordon Ramsay by rovnou zavolal vymítače
Zatímco v Česku máme Zdeňka Pohlreicha, ve Velké Británii hraje prim všech známých šéfkuchařů Gordon Ramsay. I ten by byl pravděpodobně překvapen tím, co v pořadu Ano, šéfe! Pohlreich nedávno musel zažít.
Proslulý britský šéfkuchař se stal známým nejen ve své zemi, ale prakticky po celém světě. Svou první restauraci otevřel již v roce 1998. Za svou dlouhou kariéru získal 16 Michelinských hvězd. V televizi jej proslavily pořady jako Hell’s Kitchen, MasterChef, ale i pořad, kde vařil se svou dcerou Matildou a také Ramsay’s Kitchen Nightmares – Ramsayho kuchyňská noční můra.
Právě v posledním zmiňovaném pořadu se setkal s mnoha kontroverzními situacemi. Stejně jako v českém pořadu Ano, šéfe! se i zde Ramsay vydával pomoci restauracím, kterým jejich podnik příliš neprosperoval.

Špatná hygiena, spory se zaměstnanci i neprofesionální majitelé
Ramsay při natáčení pořadu zažil desítky děsivých situací. Kromě kvality vaření často řešil i toxické rodinné vztahy nebo vztahy mezi majiteli restaurace a jejich zaměstnanci. Nejednou se setkal se špinavou kuchyní, nedodržováním hygienických zákonů či s demotivovaným personálem. Ani on, který je považován za téměř kuchařského Boha, si často nevěděl rady. S otevřenou pusou by jistě koukal i na to, co se děje u nás.
Čeho je moc, toho je příliš
Pořad Ano, šéfe!, který u nás v současné době vysílá již 8. sezonu, pořád dokáže překvapit. A to nejen diváky u televizních obrazovek, ale také samotného šéfa zdeňka Pohlreicha. Ten se v deseti epizodách statečně vydává do restaurací, které touží po jeho pomoci. Zatímco někde zkušený kuchař a podnikatel problém odhalí a podniku dokáže pomoci, jinde si majitelé restaurací nedají říct.
Práce Pohlreicha je tak naprosto zbytečná a jeho rady vyjdou naprázdno. K něčemu takovému došlo i při natáčení v bistru v Ostrově nad Ohří. To, že šéfovi při první návštěvě často spadne údivem brada, je běžný jev. Tady se ale jednalo o katastrofu od začátku do konce.
Občas je překvapen i zkušený Zdeněk Pohlreich
Pohlreich už se setkal s kdečím. Nejčastěji jej rozčílí nepřehledný jídelní lístek, ze kterého polovinu jídel ani kuchař neumí správně připravit. Nedostatky jsou často spojeny i s hygienou v kuchyni nebo s přemotivovanými majiteli, kteří podnikání potažmo kuchyni příliš nerozumí. Každý problém má své řešení. I šéfovi ale občas dojde trpělivost.
Na začátku další epizody letošní série, která diváky a celý štáb zavedla do jednoho z bister, které chtělo připravovat především kvalitní burgery, byla situace rozporuplná. Asi nikoho ale nenapadlo, jak se všechno nakonec vyvine.
Majitelé bistra už od začátku vypadali, že příliš neví, co dělají. Toužili ale po pomoci hvězdného šéfa, kterého vnímali jako spasitele jejich podniku, do kterého skoro nikdo nechodí. Zapálení spolumajitele ale bylo pouze jednostranné. Ostatní zaměstnanci jeho nadšení příliš nesdíleli. Naopak si rádi poseděli u cigárka před bistrem. Příliš jim neřekla ani hygiena a pravidelné mytí rukou. O tom, jak nekvalitně bylo připraveno jídlo, asi ani není třeba mluvit. Mnohé vypoví Pohlreichovy komentáře stylu “doufám, že nemáte pekárnu” nebo ohledně takzvaného líného vaření. Snad žádné z jídel nebylo podle šéfa nijak chutné.

Ne vždy dokáže Ano, šéfe! pomoct
V tomhle bistru zkrátka bylo všechno špatně. Pozitivně neproběhl ani zátěžový test. Došlo maso, majitel si nebyl schopný správně zapsat objednávky a mnoho hostů odcházelo hladových a zklamaných. Zklamaný byl na konci celé cesty i samotný šéf. Ten se totiž, jak bývá jeho zvykem, po několika týdnech opět vrátil na místo činu. Našel zde ale pouze nemocnou a usmrkanou pomocnou kuchařku, která mu připravila jídlo, za které by se styděl i kuchař začátečník. O hygieně nemluvě.
Podle majitelů se dnes bistru daří poměrně dobře. Pohlreich ani Gordon Ramsay by jim ale asi věřili jen stěží. Tento díl z poslední série se tak opět zapíše mezi rarity, kdy nedokázal pomoct ani pověstný šéf českých restaurací.