Gordon Ramsey si může jen trhat vlasy. Zdeněk Pohlreich právě udělal v Česku něco, co nemá obdoby
Televizní pořady o vaření už dávno nejsou jen praktickým návodem, jak připravit svíčkovou nebo upéct bábovku. Staly se samostatným televizním žánrem, který spojuje gastronomii se zábavou, soutěžním napětím i významnými osobnostmi jak z uměleckého světa, tak z oblasti gastronomie.
Skoro každá televize nějakou svou kuchařskou relaci vysílá. Televizní vaření nejsou jen recepty, ale je to vlastně ne-li reality show, tak přinejmenším skvělý vizuální zážitek. A také forma umění. Historie televizního vaření sahá až do 60. let. Tehdy se sporadicky vysílaly jakési instruktážní pořady, které byly zaměřené na domácí kuchyni. Nešlo o samostatné projekty, nýbrž vaření bylo součástí různých magazínů.
V 70. a 80. letech se vaření objevovalo v rámci pořadů Hobby magazín a Receptář, kde se kromě zahrady a domácím pracím věnoval prostor i kuchyni. Tehdy stál kuchař nebo moderátor za pultem, něco si tam kuchtil, popisoval postup a občas ukázal výsledek. Jakýkoliv osobní styl nebo show k těmto pořadům ještě nepatřily.
Zlom přišel v devadesátkách
Po roce 1989 se televizní prostor otevřel novým formátům. Televize Nova zařadila pořady jako Dobrou chuť z Novy nebo My rádi jíme, kde se vařilo s Jiřinou Bohdalovou, Petrem Novotným a Josefem Náhlovským. Tyto pořady už měly zábavný rozměr, kombinovaly vaření s humorem, hosty a osobním přístupem.
Vývoj televizního vaření: od Receptáře k reality show
Po roce 2000 se televizní vaření stalo samostatným žánrem a z kuchařů celebrity. Začali to Kluci v akci, pak nastoupily Babicovy dobroty. A pak přišel rok 2009 a s ním Zdeněk Pohlreich s pořadem Ano, šéfe! V těchto pořadech už se projevilo charisma kuchaře, jeho styl i vlastní názor.

Následně jsme měli možnost sledovat první sérii MasterChef Česko. Této soutěži zpočátku vévodili mistři kuchaři Marek Raditsch: kreativní šéfkuchař, známý svým důrazem na moderní gastronomii; Marek Fichtner: zkušený kuchař s mezinárodní praxí, který působil v prestižních hotelových kuchyních a Miroslav Kalina: šéfkuchař a majitel restaurace Kalina, známý kliďas.
Svatá trojice české gastronomie
A po těch všech jmenovaných kuchařích přišla svatá trojice kuchařského umění: Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt. A z jejich pořadů se nejen vaření nevytratilo, ale navíc přibylo soutěžení a skvělá zábava. K pořadům MasterChef Česko začali natáčet i letní pořady s názvem Česko na talíři. A ty byly geniální. V určitou dobu to byl nejlepší pořad na obrazovce.
Z šéfkuchařů televizní hvězdy
Pak se přidaly i pořady o pečení, jimž kraluje mistr pekař a cukrář Josef Maršálek. Některé z těchto formátů, kde hvězdy české gastronomie zazářily, si připomeňme: Mastechef Česko, Peče celá země a nejméně desítka pořadů, kterým vládl Zdeněk Pohlreich. A všechny mají stále vysokou sledovanost.

Ještě předtím, než se však Pohlreich na televizních obrazovkách usadil takřka trvale, jsme měli možnost vídat kuchařské pořady Jamie Oliviera a Gordona Ramsayho. Ramsay je původem Skot a za svou dobu působení získal 16 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restaurací najednou. Jeho pořady o gastronomii a reality show jsou známé po celém světě: např. Ramsay’s Kitchen Nightmares nebo Hell’s Kitchen.
Přísnost, ale i humor a nekompromisní kvalita
A když přišel Zdeněk Pohlreich, najednou jsme měli vlastní reality show. V pořadech Ano, šéfe se projevoval podobně jako Ramsay. Hrubší vyjadřování a nesmlouvavý přístup k těm, kteří se pouze jako dobří kuchaři tvářili. A přitom kuchyni ve svých restauracích nedokázali zvládnout a vynést na vyšší úroveň.
Je tu však jedna záležitost, kterou Gordon Ramsay může našemu Zdeňkovi Pohlreichovi závidět. Hlavně proto, že ho to doposud nenapadlo, a Zdeněk už v tom jede. Zdeněk Pohlreich se stal hostitelem podcastu. Sám o tom říká: „Internet a sociální sítě jsem doteď bral jako nutný zlo, ale nakonec mě ukecali. Na starý kolena mám podcast. Ale na druhé straně, když už se toho tolik při natáčení stalo, tak proč to nevyužít.“
Podcast se Zdeňkem Pohlreichem: drby ze zákulisí
Na platformě Prima+ odstartoval Ano, šéfe! Podcast. Zdeněk Pohlreich si spolu s kreativním producentem Pavlem Noskem zvou každý týden do studia nejen protagonisty jednotlivých epizod, ale i členy štábu, kteří se na vzniku televizního pořadu podíleli.
Hovoří spolu o zákulisí natáčení, o nečekaných situacích, které se přihodily; a vůbec o všem, co se do pořadu Ano, šéfe nevešlo. Anebo o tom, jak pořad Ano, šéfe ovlivnil život restauratérů, kterým Zdeněk Pohlreich pomáhal. Nové díly budou vysílány vždy ve čtvrtek.