České televize se třesou strachy: Zdeněk Pohlreich se po 9 letech vrátil a právě všem zatopil v kotli
V české kuchyni se začalo leccos měnit. Naše, sice chutná, ale často příliš těžká a tučná jídla, se začínají proměňovat v moderní a zdravější varianty a snažíme se zařazovat i pokrmy jiných národů. A to díky osobnostem v gastronomii, které umí spojit profesní odbornost se schopností oslovit v médiích široké publikum. Tak jako Zdeněk Pohlreich, který se právě v plné síle vrátil zpět na televizní obrazovky. A návrat to je opravdu velkolepý.
Učíme se, že tajemství dobrých pokrmů vězí v kvalitních surovinách a poctivém řemesle. Výsledkem jsou pak neuvěřitelné kulinářské zážitky. Televize a digitální média hrají v tomto našem vývoji zásadní roli. Díky nim se z šéfkuchařů stávají veřejně známé tváře, které ovlivňují nejen to, co jíme, ale i jak o jídle přemýšlíme. Jejich přístup k vaření často přesahuje rámec receptů – stávají se průvodci, mentory a někdy i kritiky současné gastronomické scény, a do jisté míry ovlivňují i naši životní filozofii. Vzpomeňme třeba na Kluky v akci!

Gastronomického mentora bez servítků milujeme
My se ovšem tentokrát zaměříme na jednu z nejvýraznějších osobností, která dokázala propojit kulinářské řemeslo s televizní obrazovkou i digitálním světem. Charismatický Zdeněk Pohlreich je příkladem toho, jak se vlastní pílí může z kuchaře stát osobnost s vlastním názorem i stylem a také respektovaný komentátor, jemuž národ naslouchá.
Když se Zdeněk Pohlreich objevil poprvé na televizní obrazovce, psal se rok 1998. On byl hostem v pořadu Mojdy Maděriče Mňam, aneb Prima vařečka. Tehdy učil diváky připravovat různé dresinky a byl spíš zamlklý, uhlazený a zdvořilý. Když se pak objevil ve svém vlastním pořadu, nestačili jsme se divit. Sebevědomý týpek plný humoru a drsného vyjadřování. Část diváctva jeho první pořady přijímala poněkud rozpačitě. Časem si však veřejnost na Zdeňka zvykla a zjistila, že ve svém oboru umí a ví, co dělá. Postupem času Zdeněk Pohlreich vyzrál a jeho příliš ostré hrany se maličko obrousily. Nicméně, jeho osobnost zůstala.
Pohlreichovy televizní pořady nejsou jen Ano, šéfe
Za uplynulých dvacet let připravil Zdeněk Pohlreich pro televizní diváky spoustu naučně-zábavných pořadů.
- Ano, šéfe: reality show, kde Pohlreich navštěvuje restaurace a pomáhá jim zlepšit kvalitu stravování.
- Na nože: soutěžní pořad pro mladé kuchaře, kteří bojovali o uznání a profesní růst.
- Šéf na grilu: letní grilovací show s praktickými tipy na přípravu masa, zeleniny i příloh.
- Rozpal to, šéfe: pokračování série o grilování, tentokrát s důrazem na techniku a chuť.
- Vařte jako šéf: edukativní pořad, kde Zdeněk Pohlreich učí diváky základním kuchařským dovednostem.
- Teď vaří šéf: domácí vaření s důrazem na jednoduchou přípravu, kvalitu surovin a chuť.

- Už dost, šéfe: kritický pohled na gastronomii, kde Zdeněk řeší nešvary české kuchyně.
- Česko na grilu: soutěžní show, která byla zaměřená na grilování napříč našimi regiony.
- Česko vaří s Pohlreichem: interaktivní pořad, kde diváci vaří současně s šéfkuchařem.
- Zdeňkova akademie: vzdělávací projekt, který byl zaměřený především na profesionální kuchaře.
- Pohlreichův souboj restaurací: soutěžní formát, kde se vždy utkávají dvě restaurace o titul Nejlepší podnik.
- Superšéf, aneb 24 hodin do pekla a zpět: Zdeněk se vrátil k reality show, kde scénář píše sám život! Ve svém foodtrucku se vydal po českých hospodách a v utajení měl za pouhých 24 hodin zjistit informace o provozovně a odhalit její slabiny.
Starý pes, nové kousky: Zdeňkův návrat na obrazovky je velkolepý
Napadlo vás, že Zdeňkových pořadů bylo skutečně tolik? Ten však nikdy nezahálí. Díky tomu se na FTV Prima 28. srpna objevily premiérové díly pořadu Ano, šéfe! Série je obnovena po devíti letech! Ale to není zdaleka všechno, čím se Zdeněk Pohlreich v současnosti zabývá.
Když se z vaření stane show
Na jaře rozjel s moderátory Milošem Pokorným a Patrikem Hezuckým podcast Lepší už to nebude. A vrhl se do tvorby vlastního kanálu YouTube. Ten už existuje celých sedm let, ale doposud tam Zdeněk umístil jen pár desítek jednotlivých videí. Tentokrát chce k projektu přistoupit kreativnějším způsobem.
Slibuje nové recepty, kuchařské tipy či postřehy ze života v kuchyni. V podcastu Čestmíra Strakatého se k této práci vyjádřil: „Mám za sebou obrovské množství televizní práce, všeho možného obsahu, takže se snažím vytvořit systém, kde se všechny věci, které jsem dělal útržkovitě, budu snažit dát do jednotného celku.“
Na kanálu se objeví tradiční česká jídla, klasika v moderním pojetí, jednoduché recepty pro každý den i tematické recepty, vhodné na vánoční či velikonoční menu. Všechny recepty jsou vybrány z Pohlreichových kuchařek. Právě proto se možná zrovna teď české televize třesou strachy a doufají, že jim kanál Pohlreicha nepřebere diváky od obrazovek.
Zdroje: Mediář, InLifestyle, IDnes