Kardiologům vstávají vlasy hrůzou: Tohle pití Češi milují, ale v Itálii by to nehodili ani do žlabu prasatům
I když Češi za posledních dvacet let hodně změnili stravování s ohledem na zdravou výživu, co se týká nápojů, máme ještě co dohánět.
Nápoje totiž nejsou v naší kultuře jen způsobem, jak uhasit žízeň a dopřát organismu dostatek tekutin. Umíme si vychutnat celou škálu tekutých radostí. Od alkoholu až po energyzery. Jenže… Zatímco naše chuťové buňky se mění v jásot, lékaři jsou silně zneklidněni.
Co s námi dělá to lahodné pivo…
Pozastavme se rovnou u piva. To se u nás pije téměř jako voda. Prozatím pomiňme alkohol a soustřeďme se na další ingredience. Pivo je nápoj, plný cukru a vitamínu B. Řeknete si béčko, no a co? Jenže, když ho do sebe budete valit v nadměrné míře, a ještě společně s cukrem, velice brzy se o své slovo přihlásí nadváha i obezita. A co všechno z ní plyne, to si umíte představit, anebo se o tom dočtete. I dalších negativních dopadů je víc, než byste si pomysleli.
Pivo může poškozovat játra, což je o alkoholu obecně známo. K závažným onemocněním patří alkoholová hepatitida, cirhóza, a dokonce to může být i rakovina. V pivu je přítomný acetaldehyd, který je vedlejším produktem metabolizmu alkoholu a poškozuje DNA. A to může vést k abnormálnímu růstu buněk. Všech, i těch nežádoucích…

Pivo škodí také ledvinám. U toho, kdo pije každodenně litry piva, musí ledviny pracovat doslova jako otrok, aby zvládly alkohol vyplavovat z krve. Důsledkem mohou být křeče, slabost, únava. Později i poškození ledvin. Pivo může vést i k poklesu kognitivních funkcí. Samozřejmě, že při konzumaci tvrdého alkoholu jsou rizika vyšší. Ale platí to i pro pivo a víno. Častá konzumace i těchto nápojů, které mnozí konzumenti v Česku za alkohol vůbec nepovažují, může vést i k Alzheimerově chorobě. Některé studie tvrdí, že už půl piva sklenice denně může mozkovou hmotu poškozovat.
Slovo odborníků
Německé Centrum pro závislost doporučuje: alespoň dva dny v týdnu nepít žádný alkohol; při dodržení této abstinence je možné, aby muži dodrželi limit do 120 gramů alkoholu týdně a ženy 60 gramů za týden. Alkohol i při mírné, ale časté konzumaci zvyšuje krevní tlak i hladinu cholesterolu a může zhoršovat celkovou kondici oběhového systému.
„Každodenní konzumace piva zatěžuje ledviny a játra. Zároveň může narušit metabolismus cukrů a tuků,“ říká výživová poradkyně Anna Doležalová. Zároveň dodává, že jedno malé pivo, tedy 0,3 litru, pro osoby se zdravým stravováním by nemělo představovat žádné riziko. Lidé však běžně pijí piva až 10x víc, a to mnohdy každodenně. Světová zdravotnická organizace v roce 2023 vydala jasné stanovisko: „Neexistuje bezpečná míra konzumace alkoholu. I malé množství zvyšuje riziko zdravotních problémů.“
Nápoje s povzbuzovacím účinkem
Za druhý nešvar, kterému Češi v oblasti nápojů holdují, jsou energy drinky. Vy, kdo je popíjíte, si občas přečtěte, jaké mají tyto povzbuzující nápoje složení. Ale to nestačí, ještě si na internetu zjistěte, co které látky jsou a co provádějí s lidským organismem. Nejhorší na tom je, že se tyto nápoje běžně prodávají i dětem a ty je požívají každý den. On je totiž tento nápoj chutný a osvěžující.
Ale málokdo myslí na to, že v jedné plechovce může být až šest šálků espressa. Zhruba. A plechovky s tím nejhorším složením stojí jen pár kaček. Děti může přepadnout okamžitý kolaps, mohou mít dechové i jiné zdravotní potíže. A z toho vstávají kardiologům vlasy na hlavě. Zatímco my energeťáky pijeme ve velkém, Italové by je nenalili ani do žlabu prasatům. U nich prostě na plné čáře vede espresso.
Energetické nápoje zpravidla obsahují velké množství cukru, kofein, taurin, vitamíny řady B. V důsledku častějšího popíjení těchto nápojů trpí čeští školáci a studenti problémy se soustředěním a následně s učením. Řada jich trpí nespavostí a srdeční arytmií. Ministerstvo zdravotnictví by se mělo zasadit o přísnou regulaci prodeje těchto drinků.
Věnujte víc pozornosti svému zdraví
Zatímco odborníci na výživu varují před nadměrným příjmem kalorií z některých nápojů (pivo, slazené limonády, energetické nápoje), kardiologové upozorňují na jejich vliv na kardiovaskulární systém. Onemocnění srdce jsou u nás jednou z nejčastějších příčin úmrtí. A zdá se, že my Češi jsme ke svému organismu dost bezcitní: ponejvíc popíjíme nápoje, které bychom měli konzumovat jen s tou největší opatrností. Je to neznalostí nebo vlastní nekázní? Anebo na to Češi zkrátka kašlou? Odpovědět na tuto otázku si musí nejspíš každý sám.