Pár otáček v mikrovlnce změní toto typické české jídlo v nebezpečný jed. Za žádnou cenu ho neohřívejte
Mikrovlnná trouba se stala velmi užitečným pomocníkem, který ohřeje jídlo během chvilky. Našla si proto své místo nejen v mnoha domácnostech. Rovněž patří mezi časté vybavení kuchyněk na pracovištích. Málokdo však ví, že některá jídla, v ní ohřátá, se stávají zdraví nebezpečná.
Nebezpečí mikrovlnných trub nespočívá v ohřevu mikrovlnami. Ty jsou totiž bezpečně uzavřeny uvnitř trouby. Mohou být zapnuty pouze, pokud je zapnut elektrický spínač a současně jsou zavřená dvířka trouby. Můžeme se však snadno popálit, například při vaření vody. V mikrovlnce nemusí být na povrchu nádoby žádné bubliny. Voda se může přehřát a ošklivě nás popálit.

Jak pracuje mikrovlnka
Mikrovlny jsou generovány elektronkou nazývanou magnetron. Po zapnutí mikrovlnné trouby jsou rozptylovány do všech směrů. Narážejí na její kovové stěny, které je odrážejí. Potraviny vložené do trouby absorbují jejich energii. Jejich stejnoměrné ohřívání podporuje otáčení talíře, který je součástí trouby. Na rozdíl od obyčejné trouby se mikrovlny absorbují pouze v zahřívané potravině.
Úskalí mikrovlnných trub
Každý uživatel mikrovlnné trouby ví, že by do ní neměl dávat žádné kovové předměty. Může se totiž vytvořit obloukový výboj, který poškodí stěny trouby. Další nebezpečí spočívá v nerovnoměrném ohřátí potravin. Kov, včetně kovových fólií, odráží mikrovlny, čímž se potraviny zabalené do fólie ohřívají méně než ty, které jsou volně na talíři.
Oblíbené jídlo, ze kterého se stává jed
Je pravda, že jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě je stejně bezpečné jako jídlo ohřáté na plotně nebo v obyčejné troubě. Jediný rozdíl spočívá v rychlosti ohřátí. V tom mikrovlnka jednoznačně vede. Některá jídla se však stávají zdraví nebezpečná po ohřátí. Bez ohledu na to, zda jsme je ohřáli na plotně nebo v mikrovlnce. Jedním z nich je jedno oblíbené, typicky české jídlo.
Kde se vzaly zdraví škodlivé dusitany?
Mnohým z nás vybledly vzpomínky na nevábnou zelenou hmotu na talíři ve školní jídelně. Z této zeleniny, z jednoho z postrachů školních jídelen, jsme se naučili vykouzlit rychlá a chutná jídla. Vyznavači zdravého životního stylu vědí, že tato zelenina obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Je bohatým zdrojem kyseliny listové, vitamínu C, betakarotenu, vitamínů B1 a B2, draslíku a vápníku.
Ne všechny látky obsažené ve špenátu prospívají našemu zdraví. Tato listová zelenina obsahuje také dusičnany, které čerpá z půdy. Ty se při ohřívání mění na zdraví škodlivé dusitany.
Nebezpečné dusitany
Dusičnany se u dospělých jedinců rychle vyloučí močí. Jiná situace je, pokud se promění na dusitany, což se stane při ohřívání špenátu. Dusitany poškozují hemoglobin obsažený v červených krvinkách. To představuje problém zejména pro malé děti. Těla dospělých jedinců se do značné míry dokážou bránit poškození hemoglobinu. Dusitany v sobě skrývají další hrozbu pro naše zdraví. Při jejich dlouhodobé konzumaci hrozí riziko vzniku rakoviny.

Jedovatá kombinace
Dusitany jsou mnohem nebezpečnější v kombinaci s bílkovinami. Mění se totiž na nitrosaminy, na látky obsažené v cigaretovém kouři, které patří mezi silné rakovinotvorné látky. Ve špenátu se setkáme s bohatými zdroji bílkovin v podobě smetany na vaření nebo mléka, které se do něho přidává.
Jediný způsob, jak se chránit před těmito jedovatými látkami, je připravit si pouze takové množství špenátu s vejcem, které okamžitě sníme. Pokud si toto oblíbené jídlo jednou ohřejeme, nic se nám nestane. Budeme-li to však dělat často, koledujeme si o velké zdravotní problémy.
Čím je vejce nebezpečné
Donedávna odborníci strašili vejci jako potravinou plnou cholesterolu. Moderní výzkumy ukázaly, že vejce je naopak nesmírně zdravé. Vědci rovněž zjistili, že u zdravých jedinců nemá množství cholesterolu v potravě vliv na množství cholesterolu v jejich krvi. Naše tělo si navíc dokáže samo regulovat množství cholesterolu.
Ani po ohřátí vejce natvrdo v mikrovlnce se z něho nestane jed, přesto není doporučováno ohřívat ho v mikrovlnné troubě. Po vyjmutí z mikrovlnky se totiž mohou roztrhnout.