V Česku jsou jich plné regály a vaříme z nich špagety, omáčky i polévky. Málokdo však tuší, že obsahují jed
Češi patří mezi vášnivé zahrádkáře. Na záhoncích či ve skleníku s oblibou pěstují různé typy zeleniny. Jeden z oblíbených druhů ale může být velmi nebezpečný. A to ho jíme ve velkém. Nedokážeme si bez něj představit pizzu, omáčku nebo těstoviny.
Jako okrasná rostlina se tato, dnes oblíbená, zelenina objevila v Evropě již na začátku 16. století. Do Španělska se první semínka z Ameriky dostala v roce 1521. Protože se o této plodině mnohé nevědělo, lidé se domnívali, že může být jedovatá. Nikdo tehdy asi netušil, jak blízko pravdě tato domněnka byla.
Zelenina zabíjela již před stovkami let
O pár desítek či stovek let později se někteří lidé rajčaty dokonce otrávili. Ne snad, že by konzumovali nezralé kusy. Rajčata se často servírovala na cínovém nádobí. Kyselina z nich ale z cínu uvolňovala toxické látky, které mohly zabíjet. O tom, že je to ve skutečnosti cín, ale lidé tehdy neměli ani tušení.
Odvážná společnost se zajímavých plodů nechtěla vzdát. A tak jejich konzumaci neustále zkoušela. Již v 18. století se na našem území začaly vyrábět rajčatové omáčky. Plody i omáčky se ale stále jedly s respektem. Dnes již víme, že si rajčata prakticky v jakémkoliv množství můžeme bez výčitek dopřát. Má to ale určitá pravidla. Při jejich nedodržení totiž skutečně může dojít k otravě.

Za vše může toxin solanin
Látkou, která je v každém rajčeti, především v těch nezralých, obsažena, a která může přivodit mnoho zdravotních problémů, je toxin solanin. Ten je toxickým glykoalkaloidem. Zatímco zralá rajčata obsahují vitamíny a antioxidanty, které jsou naopak pro naše tělo prospěšné, problémy se objevují při konzumaci listů, stonků či nezralých plodů. V rostlině se tato látka přirozeně objevuje jako ochrana proti škůdcům, plísním a bakteriím. Rostlinám pomáhá k ochraně, lidem však škodí – a to především při konzumaci ve velké míře.
Běžně při otravě dochází k bolestem břicha, nevolnosti, malátnosti, zvracení či průjmům. Byly však zaznamenány i daleko horší reakce. V extrémních případech může dojít k částečné nebo úplné paralýze, srdeční arytmii či poškození jater. První příznaky se mohou projevovat již po několika minutách, ale mohou se objevit až za 12 hodin. Smrtelnou dávkou této látky může být konzumace 3-6 mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti.
Nebezpečná je i alergická reakce
Mnoho lidí má také alergii na rajčata. Ne, že by byla úplně běžná, její projevy jsou však velmi nepříjemné. Nejčastěji vzniká kvůli obsaženým bílkovinám, na které negativně reaguje náš imunitní systém. Rajčata také obsahují vyšší množství histaminu. I ten může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Ta se často projevuje nevolností, zvracením, průjmy, bolestí hlavy, horečkou či škrábáním v krku.

Červené plody patří mezi nejoblíbenější zeleninu českého národa. Pokud vás informace o možné otravě vyděsily, můžeme vás uklidnit. Budete-li jíst rajčata ve zralém stavu, nikoli nezralá, žádná otrava vám nehrozí. S radostí si tak můžete vychutnat například Italy milované caprese z čerstvých rajčat, bazalky a mozzarelly. Při konzumaci tohoto italského předkrmu si můžete pustit film Jíst, meditovat, milovat. V něm herečka Julia Roberts hledá právě v Itálii nový smysl svého života.
Zdroje: Bezpecnostpotravin.cz, Zoom.Iprima.cz, Prazskyden.cz