Tradice dostaly facku. Ukrajinské pohoštění na Silvestra je lepší než české chlebíčky a jednohubky
Vánoce u nás jsou nejenom svátky klidu, ale také jídla. Stejně tak se to dá říct i o Silvestru, ke kterému tradičně patří chlebíčky. Na Ukrajině má vánoční jídlo tradičnější význam než u nás. A k našemu překvapení je také opravdu delikatesní.
Na Ukrajině mají také delší oslavy, než máme my. Prvním významným dnem je pro ně den svatého Mikuláše, ten slaví 19. prosince. Děti na tento den tradičně dostanou dárky, které se schovají pod polštář nebo do bot. Vánoce má většina Ukrajinců 7. ledna podle juliánského kalendáře.
Když se dlouho nejí, to pak chutná jinak
Ukrajinci dodržují 40denní půst, během něhož nejedí maso, vejce i mléčné výrobky. Právě díky tomuto půstu má jejich sváteční jídlo silnou tradici. Na Štědrý večer se připravují dvanáct postních jídel. Dvanáct jako počet apoštolů. Místo kapra, nebo salátu mají kuťu, což je kaše z pšenice a dává se do ní mák, med, ořechy a rozinky. Společné stolování má na Ukrajině rituální význam a jídlo tu není jen o chuti, ale je silně spojeno s tradicí.
Silvestr a Nový rok se na Ukrajině nesou v podobném duchu. Rodiny zdobí stromky, scházejí se u slavnostní večeře a krátce před půlnocí sledují novoroční projev prezidenta. O půlnoci si přejí štěstí do dalšího roku a společně slaví. Zajímavostí je, že Nový rok se zde může slavit hned dvakrát. Vedle 31. prosince přichází 13. ledna Ščedryj večir, známý také jako Malanka, a hned následující den Starý Nový rok, svátek svatého Basila.
Slaví se pořádně a dlouho
Právě Malanka je spojená s bohatým pohoštěním, které by české chlebíčky a jednohubky snadno zahanbilo. Na stole se objevují sytá jídla, koláče, palačinky, klobásy a tradiční taštičky, které jsou symbolem hojnosti, radosti a společného stolování.
A právě tady se dostáváme k pokrmu, který Ukrajinci považují za chuť domova. Malé plněné taštičky z těsta, jejichž název vychází ze slova „vařit“, mají na Ukrajině výjimečné postavení. Jsou spojeny se svátky, svatbami i obyčejnými rodinnými setkáními a jejich historie sahá až ke starým východoslovanským kmenům. V lidové tradici se jim dokonce přisuzovala magická moc a dívky si jimi věštily budoucnost.
Nok, nebo knedlík? Ani jedno, je to taštička
Varenyky jsou ukrajinským národním jídlem. Jsou podobné ravioli nebo slovanským pirohům. Nejčastěji se plní bramborami, masem, zelím, tvarohem nebo ovocem. Podávají se polité máslem se zakysanou smetanou, sladké varianty se sypou cukrem, jiné se doplňují škvarky, cibulkou a smetanou.

Varenyky nejsou jen jídlo, ale kulturní fenomén. Na Ukrajině existují restaurace zvané varenyčny, které se specializují výhradně na jejich přípravu a nabízejí desítky druhů náplní. Dokonce se jim dostalo i sochařských poct a festivalů. Symbolizují pohostinnost, radost ze života a propojení generací u jednoho stolu.
Pokud chcete část této tradice přenést i na vlastní silvestrovský stůl, není to nijak složité. Příprava varenyků je jednoduchá, levná a ideální jako společná rodinná aktivita.
Recept na varenyky:
Ingredience na těsto (40–60 kusů):
500 g hladké mouky
250 ml horké vody
1/2 lžičky soli
3 lžíce rostlinného oleje
Ingredience na náplň s tofu:
2 uvařené nastrouhané brambory
2 bločky uzeného tofu
3 stonky jarní cibulky
2 cibule nadrobno
1/2 lžičky uzené papriky
2 lžičky sójové omáčky
1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
sůl a pepř
Z mouky, vody, soli a oleje vypracujte hladké těsto, hněťte asi pět minut a poté ho nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Rozválejte ho na tenkou placku a vykrajujte kolečka. Cibuli osmahněte, smíchejte s rozdrobeným tofu, bramborami a kořením. Kolečka plňte náplní, dobře uzavřete a vařte ve vroucí vodě. Po vyplavání vařte ještě osm minut. Podávejte se smaženou cibulkou a zakysanou smetanou. Samozřejmě náplň může být jakákoliv. Můžete přidat maso místo tofu podle potřeby.

Když se rozhodnete zkusit něco jiného
Silvestr tak může dostat úplně jiný rozměr. Místo studených chlebíčků horké taštičky, místo rychlého zobání společné vaření a dlouhé sezení u stolu. Ukrajinské tradice ukazují, že sváteční jídlo může být nejen chutnější, ale i smysluplnější.

Zdroje: apetitonline.cz, rozumiju.cz, toprecepty.cz
