Lékaři kroutí hlavou: Tuhle věc si Češi mažou na rohlík už od 70. let. A zadělávají si tím na problém
Tato oblíbená potravina ze 70. let se nachází v lednici mnoha Čechů. Odborníci před její konzumací však varují. Může škodit zdraví.
Lidé v českých domácnostech mají tuto potravinu v lednici a konzumují ji prakticky každý den. Považují to za to nejlepší a mnohdy nejchutnější, co si ráno mohou namazat na rohlík. Součástí našeho jídelníčku už je po dlouhá léta. Málokdo však ví, že se vůbec nejedná o zdravou potravinu. Nemáte ji v lednici i vy?

V Česku běžná potravina
V celé naší zemi není snad nikdo, kdo by tuhle pochoutku ani jednou neochutnal. Na rohlíky už si ji mažeme od 70. let. Je to tedy už nějaký ten pátek, kdy se tahle věc stala součástí našich jídelníčků. Za tu dobu prošla mnohými změnami. Přišly nové značky, obaly a také příchutě. V jádru je to ale stále jedna a ta samá nátěrka, která pro naše tělo není nijak prospěšná.
Lékaři bijí na poplach, aby lidi upozornili, že konzumací této věci je nic dobrého nečeká. Bohužel však marně. Máme to na rohlíku rádi už tak dlouho, že teď se toho nehodláme vzdát. Když už to jíme tak dlouho a nic nám není, tak už se nám nic stát nemůže. A nebo ne?
Kde se tu vzal?
Historie této pochoutky sahá do 19. století, kdy byl vynalezena ve Francii, jako náhrada másla, které bylo drahé. K nám do Československa se dostal margarín až v polovině 20. století. Na svou slávu a oblíbenost si ale musel počkat. Nebyl totiž známý hned od zahájení jeho prodeje.
Informace o margarínu se mezi lidi dostala až v 70. letech. V té samé době se jeho prodej velmi rozšířil, a to převážně proto, že byl levnější než máslo. Živočišné tuky byly obecně drahé, ale máslo obzvlášť. A jelikož lidé neměli mnoho peněz, rádi sáhli po levnější variantě másla, kterou si mohli namazat na chleba nebo rohlík.
Margaríny jsou dobré i chuťově a tak se staly oblíbenou součástí jídelníčku. Navíc se dal vždy skvěle namazat, i když se zrovna vytáhl z lednice. To s máslem úplně nebylo možné. Margarín se tak dostal do běžné stravy mnoha rodin. Je to ale dobře?
Děti ho také milují
Pro mnohé nejspíš nebude překvapení, že jsou to hlavně děti, které mají margaríny nejraději. Na rozdíl od másla jsou lépe ochucené, a tak dětem zkrátka chutnají více. Kdyby jejich rodiče věděli, že to pro ně vůbec není zdravé, možná by jim to nedovolili. Margaríny totiž opravdu mohou mít negativní dopady na lidské zdraví a zvláště na to dětské.
V dřívější době bylo složení a výroba margarínů poměrně katastrofální. „Některé druhy margarínu bývaly vyrobeny z rostlinných olejů, které posléze prochází procesem zvaným hydrogenace, nebo-li ztužování,” doplňuje magazín svetzeny.cz. Právě ztužování je proces, při kterém dochází k tuhnutí tekutých olejů. Na první dobrou vám na tom možná nepřijde nic zvláštního, až do doby, než zjistíte, že během této procedury vznikají transmastné kyseliny, které jsou pro naše tělo jedna velká katastrofa. Dokáží totiž zvýšit riziko srdečně-cévních onemocnění a podporují záněty v těle.

Dnes je to trochu jinak
Dnes už to naštěstí tak zlé není. Většina margarínů se již vyrábí jinak. Rostlinné oleje, ze kterých se vyrábí, jsou zpracovávány podobně, jako když se tluče máslo. Díky tomu většina dostupných margarínů již není tak moc nezdravá, jako byla kdysi. To bohužel neznamená, že se z nich stala zdravá náhražka másla.
V případě margarínů se i přes jiný způsob zpracování jedná o potraviny, které jsou vyráběny z rostlinných olejů. Jak je nám známo, ty ve velké míře nejsou dobré pro nikoho z nás. Obsahují totiž omega 6 mastné kyseliny, a to v poměrně hojném zastoupení. Pokud jich člověk konzumuje příliš, narušuje to rovnováhu mezi omega 3 a omega 6. Tím se vystavuje riziku srdečních onemocnění, rozvoji astma, deprese či dokonce rakoviny.
Dejte si něco lepšího
My, kteří žijeme v tomto světě, máme nesmírné štěstí, že si můžeme vybrat, co do svého těla dáme. Výběr zdravějších variant potravin je jedna z věcí, za kterou vám vaše tělo rozhodně poděkuje. Nemusíte přitom sahat po ultra bio nátěrkách. Stačí, když margarín vyměníte například za domácí pomazánku. Může být tvarohová, rybičková nebo třeba vajíčková. Můžete do ní dát cokoliv, co máte rádi. Bude mnohem chutnější, než je margarín, a zároveň mnohem zdravější. Zkusíte to?
Zdroje: cs.wikipedia.org, svetzeny.cz, magazin.recepty.cz