Primáři kroutí hlavou: Tato milovaná česká jídla jsou po ohřátí jedovatá. 90 % Čechů o tom nemá páru
V Belgii zemřel mladík poté, co si ohřál pět dní staré jídlo. Pitva odhalila otravu z bakterií, které se v jednom konkrétním jídle nekontrolovaně rozmnožily. Čeští doktoři kroutí hlavou, podobných případů přibývá a přesto většina lidí vůbec netuší, jaké nebezpečí číhá v jejich mikrovlnce. Včerejší oběd vás totiž dokáže v tom nejhorším případě připravit o život.
Belgický mladík měl celý život před sebou. Učil se na univerzitě, sportoval, žil normální studentský život. Jednoho večera si vzpomněl na špagety, které si uvařil před pěti dny a nechal je ležet v kuchyni. Ohřál si je v mikrovlnce, zalil rajčatovou omáčkou a snědl.

Za půl hodiny ho rozbolelo břicho jako čert. Zvracel, měl průjem, rozbolela ho hlava. Myslel si, že je to nějaký žaludeční virus. Napil se vody a šel spát. Ráno ho našli rodiče mrtvého. Zarážející je, že se to nestalo někde v zaostalé zemi. Stalo se to v Evropě, v zemi s kvalitním zdravotnictvím. A může se to stát komukoliv z nás i v České republice.
Včerejší rýže může být smrtící
Všichni máme rádi rýži. Uvařím si jí víc, část sním a zbytek nechám na zítra. Jenže rýže obsahuje bakterie, kterým nevadí ani vařící voda. Když necháte rýži hodinu dva venku, začne se dít peklo. Bakterie se probudí k životu a začnou se množit rychlostí blesku. Vašemu tělu pak dokáží pořádně zatopit.
A nejhorší na tom je, že rýže chutná úplně normálně, nezapáchá a ani nemá divnou chuť, nic. Doktorka z pražské Bulovky říká, že takových otrav vidí každý měsíc několik.
Brambory v alobalu také nejsou dobrá volba
Kdo si jednou za čas rád nepochutná na pečených bramborách zabalených v alobalu? Jenže tahle česká klasika může být pořádně nebezpečná. Alobal funguje jako taková ochranná vesta pro bakterie. Chrání je před horkem a vytváří jim perfektní podmínky k životu.
Bakterie rozmnožené v takto připravených bramborách mohou způsobit botulismus. Začne to obvykle ochrnutím kolem úst, pak se to rozleze po celém těle a nakonec vám ochrnout svaly, kterými dýcháte.
Jedna z našich čtenářek s tím má dokonce osobní zkušenost. Připravila si brambory v alobalu na chatu, nechala je přes noc venku a druhý den si je ohřála. „Myslela jsem, že umírám. Nemohla jsem polykat, mluvit, viděla jsem dvojmo,“ vzpomínala. Skončila na týden v nemocnici, ale naštěstí vše dobře dopadlo.
Párky plné chemie
Češi milují párky, protože jsou rychlé a jednoduché na přípravu i chutné. Jenže konzervační látky a všechna ta chemie, co je v nich, se v mikrovlnce začnou stávat opravdu škodlivými. Vznikají z nich sloučeniny, které poškozují cévy a srdce. Párky proto raději vhoďte do horké vody. V mikrovlnce se z relativně neškodné pochoutky stane jed.
Špenát, celer, červená řepa nebo kapusta obsahují látky zvané dusičnany. V přírodě jsou úplně v pohodě, ale mikrovlnka z nich dokáže udělat nitrosaminy, tedy látky, které mohou způsobit rakovinu. Nitrosaminy jsou prokázané karcinogeny. Vznikají při určitých podmínkách z neškodných dusičnanů. Mikrovlnné záření právě tyto podmínky vytváří.

Brokolici v mikrovlnce pohřbíte úplně, zůstanou z ní jen zelené kousky bez jediného vitaminu.
Rajčatová omáčka může způsobit popáleniny
Kdo nikdy nezažil, jak mu rajčatová omáčka vybouchla v mikrovlnce? Někdo by se určitě našel. Nenastává pak jen problém spojený s úklidem, ale myslete také na to, že horká omáčka dokáže způsobit vážné popáleniny. Zvlášť dětem, které si často ohřívají jídlo samy.
Stejně tak je ruskou ruletou ohřívání vajec v mikrovlnce. Vejce může vybouchnout i několik sekund poté, co ho vyndáte ven, tedy když máte pocit, že už je všechno v pořádku. Podobně zákeřné je hroznové víno nebo pálivé papričky, které ppři ohřátí vystřelí do vzduchu kapsaicin, tu samou látku, která je v pepřovém spreji.
A když váháte, jestli je jídlo ještě v pořádku, raději ho vyhoďte. V tomto případě to neberte jako plýtvání, ale jako používání zdravého rozumu.
Zdroje: vitalweb.cz, denik.cz, damskydenik.cz