Zvenku lahůdka, uvnitř jed. Krmí je odpadem, ale Češi za to platí jako za zlato na talíři
Tohle jídlo by mělo být zdravé a všichni nám ho doporučují. Co když nám ale po jeho konzumaci naopak bude hrozit onemocnění? Není to totiž úplně nereálné.
V posledních letech se nejen ve světě, ale i u nás, roztrhl pytel se zdravou výživou. Lidé se snaží jíst zdravě, vyváženě a nejlépe tak, aby měli dostatek všech potřebných živin. K tomu je však potřeba dodržovat pestrý jídelníček, který zahrnuje dostatek bílkovin, sacharidů a také tuků. I přes to, že by měla být potrava pestrá, bohatě stačí mít na talíři jednoduché a běžné suroviny, které nejsou nijak průmyslově zpracované.
Realita je však jiná
Když už si ale myslíte, že jíte zdravě, dostanete facku od tvrdé reality. Najednou zjistíte, že to, co jste jedli, vůbec není tak zdravé, jak jste si mysleli. A ne proto, že by to nemělo dobrý poměr makroživin nebo to bylo průmyslově zpracované, ale proto, že se o to nestarají dobře. Mnohým z vás jistě došlo, že se bude jednat o nějaké zvíře, o které není dobře postaráno, a přesto nám ho běžně servírují. Tím zvířetem je běžná ryba. Ta, o které nám všichni říkají, jak je zdravá, najednou vůbec zdravá být nemusí.

Konzumace má spoustu pozitiv
Jejich předností je lehká stravitelnost, minimum cholesterolu a také důležité a zdravé omega-3 mastné kyseliny. Řada z nás je naprosto miluje, ale také nesnáší. Přitom jsou to právě ryby, které bychom měli mít na talíři alespoň 2x týdně, abychom tělu doplnili potřebné tuky a bílkoviny. Jenže to je v naší krajině poměrně složité, protože čerstvou rybu vylovenou z moře tu prostě nenajdeme. Musíme se proto spokojit s těmi, které nám dovezou ze zahraničí. A právě v tom je ten háček.
V obchodě si koupíte rybu, pochutnáte si na ní a na první pohled vypadá vše perfektně. Byla totiž vakuově zabalená a nic se na ní divného nezdálo. Jenže zdání často klame, a to bohužel i v případě těchto pstruhů. Českým prodejcům můžete důvěřovat jak chcete, ale bohužel nikdy nemáte jistotu nezávadného výrobku, když jde ze zahraničí. I když naši prodejci neudělali nic špatně, nikdo pořádně neví, jak se k rybě chovali předtím, než nám ji přivezli do Česka.
Čelili jsme velkému nebezpečí
Je to šest let zpátky, kdy do Česka doputovali duhoví pstruzi z Itálie. A nebylo jich zrovna málo, jelikož množství se uvádí v řádech desetitisíců. U nás se zpracovali a následně dostali k několika odběratelům. Bohužel se však jednalo o pstruhy, kteří v sobě měli látku zvanou leukomalachitová zeleň. Portál inrybar.cz zároveň doplňuje, že se „jedná se o látku, která sice slouží proti parazitům a plísním, ovšem platné předpisy zakazují její používání při chovu ryb na spotřebu.”
Velkým problémem tohoto případu byl fakt, že zmíněné ryby dovezené z Itálie obsahovaly nadlimitní množství zmíněné látky. Bylo jí tam sedmkrát více, než je dovoleno. Zákaz jejího využití u ryb, které se chovají na spotřebu, je oprávněný, jelikož může totiž mít karcinogenní účinky. Setkat jsme se s tímto pstruhem mohli všichni, a to ve známém obchodním řetězci, kde jsme si ho mohli bez problémů zakoupit. Na náš stůl se tak dostalo něco, o čem jsme si mysleli, že je zdravé, ale ono to tak vůbec nebylo.
Ani vlastní úlovek není bez rizika
Pokud jste byli jednou z obětí potenciálně karcinogenní ryby z obchodu, možná už obchodům nevěříte. Možná jste si také řekli, že místo toho, abyste důvěřovali třetí straně, si raději rybu ulovíte sami, v naší krásné přírodě. Stačí k tomu přeci jen prut a povolenka a můžete mít večer na stole čerstvou rybu, kterou rozhodně nikdo ničím škodlivým nekrmil. Ale tady může přijít velký omyl.
Ani některé naše vody totiž nejsou stoprocentně bezpečné a někteří odborníci dokonce radí, abyste ryby z našich řek nejedli. Určité řeky u nás totiž nejsou tak čisté, jak byste si mohli myslet. Lidé do nich pouští odpadní vodu, hází odpadky nebo jsou znečištěny průmyslově. Ryby, které v této znečištěné vodě žijí, pochopitelně také obsahují nezdravé látky, jako jsou mikroplasty nebo pesticidy a další, mnohdy toxické a jedovaté látky.

Nenechte se zastrašit
Rozhodně byste se neměli nechat tímto článkem zastrašit a ryby už nikdy nejíst, ba naopak. Jsou zdravé a plné živin, které naše tělo potřebuje a neumí si je samo vytvořit. Při koupi ryby si však dávejte pozor na její původ a kupujte vždy jen ověřené distributory a ze sádek. Jen tak minimalizujete riziko onemocnění z ryb nejasného původu.