Nejlepší recept, co kdy padl v Prostřenu. Hotovo za 20 minut a hosté se nacpali tak, že poslintali ubrus
Prostřeno zná snad úplně každý. Zatímco někteří jej sledují jen nárazově, jiní se každý večer těší, až si sednou k televizi a naladí svůj známý oblíbený pořad, ve kterém se pět soutěžících utká o pohádkovou výhru. Jde o to, kdo nejlépe uvaří své sestavené menu a pohostí ostatní soutěžící. Nechybí ani staré známé šmejdění a zábava na konec.
Celý večer je náročný, a tak se pochopitelně nepřipravují žádná extrémně náročná jídla, protože by se hosté večeře nedočkali. Zároveň je důležité celé natáčení úspěšně zvládnout v jeden den. Je tedy podstatné sestavit menu tak, abyste ze sebe předvedli co nejvíce v omezeném čase. Někteří soutěžící se vydávají cestou exotických chutí, jiní zase vsází na klasiku. Jeden soutěžící přišel s pokrmem, který mu zabral jen necelou půl hodinku, ale všichni se po něm olizovali až za ušima. Nedivili bychom se, kdyby i nevědomky poslintali ubrus. Tohle musíte zkusit!

Je tu s námi již 15 let
Pořad Prostřeno! se vysílá už pěknou řádku let, konkrétně od roku 2010. Za tu dobu se v soutěži vystřídalo nespočet soutěžících i uvařených receptů. Podle všeho je klíčem k úspěchu nejen promyšlené menu, originalita, ale také příjemné prostředí, přátelská atmosféra nebo kladný dojem z večera. Mezi soutěžícími se najdou i taktizátoři, kteří schválně hodnotí ostatní co nejhůře, aby sami měli na konci co nejvíce bodů. I přesto však všichni mají jeden společný cíl – vyhrát.
Bez dobrého jídla by to nešlo, a tak zatímco někteří vsází na klasický vývar, jiní raději volí krémové polévky nebo odvážnější chuťové kombinace. Jeden ze soutěžících zvolil pokrm, který všechny posadil na zadek. Byl totiž rychlý na přípravu a zároveň velice jednoduchý. Díky vyvážené kombinaci chutí a pestrosti však dokázal všechny překvapit. Ten pokrm měl totiž všechno a absolutně nic mu nechybělo!
Octněte se přímo v show
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo ocitnout se v takové show? Pak máte možnost si to vyzkoušet na vlastní kůži. Tento recept vás svými přednostmi zavede přímo do euforie soutěžního pořadu. Kombinuje orientální, ale zároveň velice známé chutě.
Propojuje sladké, slané, ale i jemně pikantní prvky, které vám budou na jazyku hrát všemi barvami. Přitom k tomu potřebujete jen pár ingrediencí a chvíli vašeho času. Vykouzlíte tak kuřecí satay s arašídovou omáčkou, které si získalo srdce nejen soutěžících, ale i fanoušků, kteří si ho zkusili připravit doma. Jdete do toho také?

Stačí jen pár ingrediencí
Celé kouzlo receptu spočívá v dobře namarinovaném mase. V originálním receptu se maso ve voňavé marinádě má válet alespoň třicet minut, ale abyste ušetřili čas, můžete ho namarinovat i den předem. Tím se vám značně zkrátí čas přípravy a s přehledem se vejdete do dvaceti minut. Recept vystačí celkem na 5 porcí, takže se z něj nají celá rodina! A co tedy budete potřebovat?
Na marinádu si připravte:
- 500 g kuřecích prsou
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci rybí omáčky
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci rostlinného oleje
- šťávu z půlky limetky
- špejle
Na omáčku budete potřebovat:
- 100 g arašídového másla
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžíci limetkové šťávy
- 1 lžíci medu
- špetku chilli
Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho hravě každý. Do mísy dejte česnek, zázvor, sójovou omáčku, rybí omáčku, med, olej a limetkovou šťávu. Kuřecí prsa nakrájejte na proužky a vložte do mísy k marinádě. Maso by se mělo marinovat alespoň 30 minut, ale jak jsme zmínili, pro úsporu času při vaření si jej namarinujte předem. Naložené maso poté napíchejte na špejle a buď ugrilujte dozlatova nebo opečte na pánvi.
Co by to bylo za maso bez pořádné omáčky, že? Na to autor receptu Daniel Pravda myslel také, a proto se rozhodl přidat arašídovou omáčku. Ta vznikne smícháním všech surovin na omáčku, které jsou vypsané výše. Podle portálu fresh.iprima.cz je důležité je míchat tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs.
Hotové maso na špejli podávejte s arašídovou omáčkou. Přidat můžete dle libosti rýži nebo čerstvou zeleninu, která může pokrmu svou čerstvostí přidat o chlup větší šmrnc. Zkusíte si recept i vy doma?
Zdroje: fresh.iprima.cz, cs.wikipedia.org, csfd.cz