Kvíz: Jak moc se fakt vyznáte v české kuchyni? 11 otázek o koření vás rozdrtí rychleji, než stihnete říct „kmín“
Koření je jedním z nejstarších a možná i nejzáhadnějších darů přírody, který provází lidstvo od nepaměti. Přestože je to velmi nenápadná surovina, dokáže proměnit obyčejné jídlo v zážitek a obyčejnou chvíli ve slavnostní okamžik. A přestože se vejde do dlaně, nese v sobě příběhy celých kontinentů, vůně dalekých cest i paměť světových kuchyní.
Koření není jen tak obyčejná přísada. Je to paleta vůní, chutí i kulturní identity. Má své místo ve všech kuchyních celého světa: někde skromnější, jinde dominantní. Ať už se jedná o špetku, která doladí omáčku nebo o směs, která dodává pokrmu charakter. Kromě toho některé druhy koření zlepšují trávení, působí jako přírodní antibiotikum a brzdí rozvoj bakterií.

Z historie koření
Jeho historie je doslova fascinující. Kvůli koření se vedly války, podnikaly výpravy a zakládaly kolonie. V dobách dávno minulých bylo koření platidlem, symbolem moci a bohatství i prostředkem k léčení. Koření si dodnes uchovává auru čehosi výjimečného. A to i přesto, že dnes máme plné regály sáčků i dóz, a to, co bylo dřív vzácné, je dnes zcela běžné. Koření vlastně nelze ničím nahradit. Spojuje člověka, přírodu i veškerou gastronomickou kulturu v jediném soustu. Bez koření by svět chutnal jinak.
Koření pod drobnohledem
Koření se převážně vyrábí ze sušených nebo čerstvých částí rostlin. Z potravinářského hlediska je řadíme mezi pochutiny; to znamená mezi poživatiny, které nesytí, ale pouze dochucují. Kořenícími látkami jsou zejména různé silice, hořčiny, třísloviny a éterické oleje.

A protože s kořením má zkušenost i začínající hospodyňka, bude pro vás dnešní kvíz hračka. A to platí i pro muže: mnozí totiž umí pokrm dochutit lépe než ženy. Tak do toho a dobrou zábavu, případně poučení.
