Před 40 lety se po tomhle cukroví jen zaprášilo. Dnes by ho na stůl dala už jen hodně odvážná babička
Cukroví se stalo neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Zatímco dnes si hospodyňky hlídají kvalitu používaných surovin, v minulosti byly rády, že v obchodech sehnaly, co potřebují. Proto často vznikalo cukroví, které našemu žaludku příliš neprospívalo.
Historie vánočního mlsání spadá až do 18. století. Tehdy ale nemohla být o typickém cukroví řeč. V domácnostech se pekly vánočky a perníky, které měly obřadní či symbolický význam. Recepty na drobné cukroví se objevují až o století později. V té době vznikají první recepty na vanilkové rohlíčky, linecké či pracny. Lidé z vyšší společnosti během první republiky nedali dopustit na kvalitu používaných surovin. Na přípravě cukroví se nešetřilo. Přidáváno bylo kvalitní máslo, domácí vejce i čokoláda. Většina takových domácností o Vánocích na podnos poskládala až okolo deseti druhů cukroví.
Během socialismu nebylo příliš na výběr
Zatímco začátek minulého století je spojen s kvalitními surovinami, v období socialismu se kvalita výroby výrazně snižuje. Dochází k tomu kvůli menší dostupnosti surovin. Pokud si rodiny chtěly pochutnat na vánočním cukroví, musely slevit ze svých nároků. To lze ostatně vidět i v seriálu o tehdejší době Vyprávěj. I v tomto úspěšném seriálu jsou kvalitní ingredience nahrazovány levnějšími náhražkami. Místo čokolády jsou používány kakaové polevy, rumová esence je náhražkou rumu a máslo je vyměněno za ztužený tuk.

Na máslovou chuť zapomeňte
V období socialismu bylo máslo nejen drahé, ale často i méně dostupné. K pečení se tak používal nekvalitní ztužený tuk. Ten byl na našem území vyráběn již od začátku 20. století. Svou slávu ale získal až o desítky let později. Byl to pokrmový ztužený rostlinný tuk oblíbený především díky dlouhé trvanlivosti a nízké ceně.
Ztužený rostlinný tuk sice šetřil peněženky, negativně se ale mohl podepsat na zdraví konzumentů. V jeho obsahu bychom našli vysoké množství transmastných kyselin. Ty mají negativní vliv na náš cholesterol a mohou zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Protože nebyly splňovány moderní zdravotní normy, podobný tuk už v prodejnách nenajdeme. Nahradit jej můžete jinými ztuženými tuky. I jejich kvalita je ale daleko nižší než u klasického másla. To je nejen zdravější, ale navíc vašemu cukroví dodá i lepší chuť.
Bez této ingredience nešlo připravit krémy ani cukroví
Tuk měl své místo v každém receptu, kde bylo potřeba másla nebo ztuženého tuku. Typický byl při přípravě pracen, lineckého i nepečeného cukroví. S oblibou jej hospodyňky přidávaly i do krémů a polev. V minulosti kromě různých druhů ztužených tuků nebyla téměř žádná jiná varianta, dnes naopak většina domácností dává přednost kvalitě a sahá po másle.
To se objevuje i v jednom z tradičních receptů, vanilkových rohlíčcích. Na jejich přípravu je potřeba 250 gramů mouky, 100 gramů mletých vlašských ořechů, 70 gramů cukru moučky, 200 gramů másla a jeden vanilkový cukr. Ze všech ingrediencí kromě vanilkového cukru vypracujte nelepivé těsto. To nechte v lednici hodinu odpočinout a následně tvarujte rohlíčky. Pečte při 170 °C přibližně deset minut. Ještě teplé rohlíčky obalte ve vanilkovém cukru. Díky přidání másla budou rohlíčky méně mastné a ucítíte z nich jemnou máslovou chuť.

Dnes jsou ingredience méně chemické i více chutné
Kromě nekvalitního ztuženého tuku se v minulosti k pečení hojně využívaly i další ingredience, které bychom dnes v regálech hledali marně. Barevné posypky na zdobení dortů i vánočního cukroví se vyrábějí dodnes. Rozhodně ale ne v takové kvalitě jako v minulosti. Tehdy byly cukrové ozdoby jasných barev plné syntetických barviv. Chemické složení mohlo vyvolat alergickou reakci i zažívací potíže. Dnes je nahrazováno přírodními alternativami.
Kvalitní nebyly ani rumové esence. Levná náhrada rumu s chemickým aroma je dnes prodávána v méně chemické formě. Původní varianty z trhu zmizely a byly nahrazeny kvalitnějšími produkty. Přidávána je například do nepečených rumových kuliček či do krému na pařížské rohlíčky.
Zdroje: Sever.rozhlas.cz, Stars24.cz, iDnes.cz
