Snacha mi přinesla vánoční cukroví. Po otevření krabice jsem pochopila úplně všechno
Pečení vánočního cukroví je zkrátka tak nějak součástí českých tradic. V každé domácnosti jsou rodinné recepty, oblíbené druhy a zdálo by se, že se někteří dokonce předhánějí v tom, kdo jich upeče víc. Bez toho by Vánoce prostě nebyly ono. Svátky bez tradičního cukroví by se zdály prostě neúplné.
I když se může zdát výroba cukroví jako zábava, mnoho lidí to bere seriózně a pečlivě se na celý proces připravuje. Nakupují už měsíc dopředu ingredience, hlídají si, kdy bude co v akci, a zkrátka mají pod kontrolou, aby jim nic nechybělo. Napéct totiž více druhů cukroví není žádná brnkačka a vyžaduje to opravdu hodně práce a spoustu času.
Kdy začalo cukroví?
V Česku se tradice s pečením cukroví objevila až někdy začátkem 19. století. Původní nápad pochází z tvorby ovocných figurek a panáčků, s kterými si děti následně hrály. Cukroví jak ho známe dnes se začalo péct až v pozdější době. Nyní by dle tradice v každé domácnosti mělo být na Štědrý den alespoň 7 druhů.
Pečení cukroví bylo záležitostí především bohatších rodin, které si mohly dovolit koupit všechny potřebné suroviny. Peklo se i v chudších rodinách, které zpravidla bydlely v oblastech, ale tam cukroví vznikalo z toho, co zrovna bylo doma.

Symbolika pečení
V minulosti se cukroví připisoval hlubší význam. Lidé věřili, že upečením cukroví chrání svou rodinu před temnými silami. Pečení tak nebylo pouze běžnou činností, ale i motivací zajistit, že se rodina bude mít následující rok dobře.
Význam měly i tvary cukroví. Například kolečko bylo bráno jako slunce, které znamenalo štěstí a věšelo se na domy, aby do domácnosti štěstí přineslo. Vykrajovaná zvířátka zase měla být ochranou pro zvířata, které člověk vlastní. Objevily se i negativní významy. Pokud se cukroví spálilo, symbolizovalo to neštěstí a nadcházející smrt.
Nejdůležitější ingredience
Ačkoliv je každé cukroví chuťově velmi odlišné, základ v těstě bývá docela stejný a jsou ingredience, které patří do každého z nich. Důležité je třeba máslo, bez kterého byste jen stěží jakékoliv vánoční cukroví upekli. Bohatá máslová textura dodává cukroví lepší a krémovější chuť.
Další důležitou surovinou jsou ořechy, které možná překvapivě najdete v drtivé většině vánočního cukroví. Patří mezi ně třeba vlašské ořechy, mandle, nebo lískové oříšky. Ty příjemně podtrhnou chuť a udělají drobivou konzistenci.
Ten nejlepší ze všech druhů
„Nedávno jsem ochutnala snad to nejlepší cukroví, jaké jsem kdy jedla. Díky tomu jsem pochopila, proč můj manžel tolik miluje svoji ženu.“ Přesně tohle zaznělo v diskusi o vánočním cukroví na Redditu. Samozřejmě se nemohlo jednat o žádný jiný druh než vanilkové rohlíčky. Ty v Česku patří rozhodně k jedním z nejoblíbenějších druhů a já se tomu upřímně vůbec nedivím.

Rohlíčky mají úspěch u všech generací, jak dětí, tak i dospělých, a v anketách o nejlepší cukroví se mnohdy objeví na prvních příčkách. Předpokládám, že tohle nikoho úplně nepřekvapí, první příčky obsazují zcela právem.
I kdybyste se moc snažili, tak asi nenajdete nic, co by vám na vanilkových rohlíčcích mohlo vadit. Já osobně je úplně miluji. Ten pocit, když je ochutnáte a úplně se vám rozplynou, je zkrátka k nezaplacení a jemná chuť ořechů propojená s vanilkou, tu prostě nemá nic šanci překonat.
Zdroje: radioblanik.cz, czechjournal.cz, novinky.cz
