Ani popcorn, ani chipsy. Tuhle dobrotu jsme mlsali za socíku u filmu, ale dnes je to jed
Večerní sledování filmů máme odjakživa spojené s mlsáním. Vždy máme po ruce pytlík s brambůrky nebo popcornem. Za socialismu to bylo ale úplně jiné.
Co by to bylo za sledování filmu bez nějaké pořádné dobroty, že? Dnes bychom si to už neuměli ani představit. Ve světě, kdy se k filmu úplně běžně podávají brambůrky nebo popcorn je jejich absence nemyslitelná. To však není výmysl moderní doby. Dobroty se k filmu podávaly už za socialismu, jenom jejich výběr byl trochu odlišný od toho dnešního. Za socíku byste se žádného popcornu ani chipsů nedočkali.

Mlsání u filmu je už klasikou
Jezení u obrazovky bychom mohli svést na dnešní dobu, ve které jsme na obrazovky doslova přilepení každý den. Jenže tento fenomén vznikl už mnohem dříve. Jídlo je odjakživa spojené s hezkými chvílemi a navíc lidi dokáže spojit. Pokud jste byli zvyklí sledovat televizi se svou rodinou nebo přáteli, je více než jasné, proč jste si postupně navykli na jídlo u filmu. Postupem času se ale pár věcí změnilo, včetně toho, jaké jídlo se tradičně podávalo.
Zdravé to ale není
Mlsání u filmu večer našemu tělu obecně neprospívá, zvláště pokud to jsou takové potraviny, jako jsou brambůrky, čokoláda nebo sušenky. Jsou plné nezdravých tuků a cukrů. Jak ze všech koutů slyšíme, tyto látky pro tělo prospěšné nejsou.
O to horší to je, když je do sebe dostanete v pozdních večerních hodinách. Korunu tomu dodáte, když to celé zalijete slazeným nápojem. Při takové večerní hostině do sebe můžete dostat velké množství kalorií. Před spánkem vás to nejen může tlačit v břiše, ale zároveň to pomůže ukládání tuků.
Na tomhle jsme ujížděli
Za socialismu jsme se mohli utlouct vlašského salátu. Největší pochoutkou byl na chlebíčkách, které se také staly symbolem této doby. Když jsme se sešli u televize, vždycky jsme je měli. A když to zrovna nebyly chlebíčky, tak to byly jednohubky. Ty se nejčastěji podávaly s česnekovou pomazánkou a mohly být v různých variantách. Někdo je měl rád s mandarinkou z kompotu, jiní zase vyměnili česnekovou pomazánku za šunkovou pěnu. „Některé typy jednohubek jsou nejspíš nesmrtelné a budeme je mít rádi navěky,” doplňuje portál zeny.iprima.cz.
Dalším velmi známým pokrmem byla slavná obložená mísa. Jednalo se o vhodnou alternativu pro více lidí, jelikož si každý mohl nabrat to, na co měl zrovna chuť. Na talíři se přitom nacházely ty největší dobroty té doby. Byly to různé uzeniny, maso, ale také například tlačenka nebo šunkové závitky v aspiku. Zkrátka to, co měli všichni rádi.
Tohle bylo nejhorší
I když je to opravdová pochoutka, tak vlašský salát není učebnicový příklad zdravé výživy. A to ani teď, ani za socialismu. Jsou pro to jednoduché důvody. Do vlašáku se dává velké množství majonézy, která obsahuje vysoký obsah tuku a kalorií. Když ji navíc smícháte s dalšími ingrediencemi, které tam patří, máte kalorickou bombu. V případě, že si ho dáte malé množství jednou za čas, se vám nic nestane.
Problém však nastane, když ho jíte pravidelně a ve větší míře. I přes to, že si nad tím pochutnáváte, si zaděláváte na zdravotní problémy. Kromě toho, že je to kaloricky nabité jídlo, v něm není nic, co by vaše tělo ocenilo. Jedná se o prázdné kalorie, které vašemu tělu nedají absolutně nic. Sice ho na nějakou chvíli zasytí, ale tím to hasne. Navíc, pro starší lidi dodržující například přísnou žlučníkovou dietu, může být majonéza ve vlašském salátu velmi bolestivá a toxická na žaludek.

Zkuste zdravé mlsání
Pokud si nemůžete mlsání u televize odpustit, zkuste si místo nezdravých pochutin připravit ty zdravé. Pokud máte rádi chipsy, měli byste si udělat tuto lehčí variantu, protože je skvělá. Jedná se o zeleninové chipsy, které nejen, že mají méně kalorií, ale také jsou opravdu zdraví prospěšné. Dělají se ze skutečné zeleniny a tím, že si je připravíte doma, z nich uděláte tu nejzdravější pochoutku k televizi, jaká jen existuje.
Stačí jen plátky libovolné zeleniny dát na plech, pokapat olivovým olejem a upéct. Místo popcornu můžete zvolit například pečenou cizrnu, která také umí být skvěle křupavá. A pokud trváte na nějaké pomazánce nebo chlebíčku, sáhněte po zdravější verzi. Udělat si můžete například hummus se zeleninou a žitným chlebem. Výběr je jenom na vás. Pamatujte ale, že jste to, co jíte.
Zdroje: zeny.iprima.cz, magazin.recepty.cz, toprecepty.cz