Kardiologové zbledli jako stěna: Tohle jídlo Češi milují. Přitom je to přímá linka do rakve
Rychlé, praktické a vždycky po ruce, tohle jídlo zkrátka zachrání každého, kdo nemá čas ani chuť k vaření. Výrobci slibují plnohodnotnou náhradu za domácí pokrmy, ale kardiologové bijí na poplach. Pravidelná konzumace totiž může vést k vážným srdečním problémům a dokonce i k infarktu.
Kolikrát člověk přijde v osm večer domů tak utahaný, že by se nejraději jen svalil do postele a do rána se nehnul. Na nákup před návratem domů neměl sílu a v lednici na něj kromě prošlého jogurtu a jedné mrkve nic nečeká. Tady přichází na řadu záchrany moderní doby v podobě mražené pizzy, konzervy s gulášem nebo sáčku s polévkou.

Tyto záchrany na poslední chvíli mají jednu společnou vlastnost, slibují, že za pár minut budete mít plné břicho a klid od vaření. Jenže jak se říká, co se rychle udělá, to se rychle pokazí. A tady platí tahle poučka dvojnásob. Změna životního tempa ovlivnila i naše stravovací návyky.
Dříve lidé věnovali vaření podstatně více času, dnes má průměrná rodina na přípravu jídla maximálně čtvrt hodiny denně. Proto se zaměřujeme na rychlé pokrmy s dlouhou trvanlivostí za rozumnou cenu. Výrobci na to pohotově reagují a zaplavili trh produkty, které se tváří jako domácí, ale k domácímu vaření mají často daleko. Tedy mimo obal, kterému dominují fotografie čerstvých a kvalitních surovin.
Konzervační látky, barviva a aromata
Průměrná instantní polévka obsahuje kolem 10 různých přidaných látek. Seznam ingrediencí začíná skutečnými surovinami, ale pak následuje nekonečná řada E-čísel a chemických názvů. E621 je glutaman sodný pro zvýraznění chuti, E951 představuje umělé sladidlo aspartam a E330 je kyselina citrónová sloužící jako konzervant. Jedna porce instantní polévky může dokonce obsahovat až 60 % doporučené denní dávky soli.
Konzervační látky zajišťují, že se instantní pokrmy nepokazí ani za rok. A barviva dělají z šedivého prášku něco, co vypadá jako pravá zelenina. Skutečných potravin se v instantních variantách nachází jen troška. V hovězím guláši můžou být hovězího masa klidně jen tři procenta. Zbytek vyplní sója, škrob a spousta dochucovadel.

Barevné sáčky plné škodlivin
Instantní polévky a hotová jídla z pytlíku kralují rychlým pokrmům. Malé barevné sáčky stojí pár korun a slibují, že se díky nim za pár minut nají celá rodina. Historie instantních pokrmů sahá do roku 1860, kdy se v Německu začaly vyrábět sušené potraviny pro armádu. První skutečná instantní polévka byla uvedená na trh v roce 1870.
Zatímco původní účel byl poskytnout vojákům výživné jídlo s dlouhou trvanlivostí, moderní verze obsahují místo skutečných ingrediencí převážně chemické náhražky. Podle historických záznamů obsahovala původní polévka skutečný hrách a koření, současné instantní polévky mají reálného obsahu masa nebo zeleniny často jen 3-5 procent.
Vysoký tlak a ucpané cévy
Srdcaři už léta varují před instantními pokrmy a není se čemu divit. V jedné porci polévky z pytlíku najdete přes dva gramy soli, takže jen jedním jídlem pokryjete půlku denní dávky. Nadměrná sůl v těle zadržuje vodu a zvyšuje objem krve. Srdce pak musí pumpovat víc krve pod vyšším tlakem, což postupně opotřebovává jak srdce, tak cévy.
Vysoký krevní tlak cévy postupně poškozuje. Ztrácejí pružnost, tvrdnou a začnou se zužovat, což zhoršuje průtok krvi k důležitým orgánům. K tomu přibývají transtuky z instantních pokrmů, kterých je tam okolo necelého gramu na porci. Tyto látky se lepí na stěny tepen jako špína na trubky a postupně je ucpávají.
Statistiky jsou neúprosné. Kdo jí instantní pokrmy pravidelně, má o třetinu vyšší riziko srdečního infarktu.
Zdroje: hradec.rozhlas.cz, cs.wikipedia.org, ireceptar.cz