Máte tohle v kuchyni? Ihned volejte do antikvariátu, přicházíte o tisíce korun!
Poklad se může skrývat nejen ve vašem sklepě, můžete ho mít dokonce i v kuchyni. Pod pojmem poklad v kuchyni si většina z nás představí rodinné recepty, předávané z generace na generaci. V kuchyni se však může nacházet něco, co vám přinese několik tisíc korun navíc.
Stará zažloutlá kniha, schovaná v některé z nejspodnějších zásuvek, vám jednoho dne může začít překážet. Možná, že o ní víte, dosud vám bylo líto ji vyhodit a již několik let se k tomu odhodláváte. Nedělejte to. Raději volejte do antikvariátu. Hrozí totiž, že se připravíte o tisíce korun.
O jaké knihy je zájem
Kniha, která vám jen zabírá místo, může být v očích sběratelů skvostem. Největší zájem mají o první vydání a knihy v původní vazbě. Velice ceněné jsou i staré tisky, které vyšly před rokem 1800. Knihu dělá v očích sběratelů cennou především počet vydaných výtisků. Ani starší knihy, které vyšly v obrovských nákladech sběratele nezaujmou.
Zájem není ani o několikáté vydání jinak velmi žádané knihy. Kromě čísla vydání, množství vydaných výtisků je důležitý také stav knihy. Za poškozenou knihu s potrhanými či dokonce chybějícími listy nedostanete ani korunu.

Knihy, které proslavily především ženy
Donedávna bylo místo ženy v domácnosti nebo v klášteře. Ženy jako spisovatelky byly velmi vzácné. Přesto byly knihy, které napsaly především ony. Dokonce se jimi proslavily.
Zpočátku byli autory těchto knih lékaři nebo alchymisté. S vynálezem knihtisku nastala změna. Tyto užitečné knihy začali psát profesionální kuchaři, později i hospodyňky. V zahraničí se proslavily například Anna Wecker, Maria Anna Neudecker i Sybilla Dorizio. K nejslavnějším českým autorkám patří Magdalena Dobromila Rettigová a Marie Janků – Sandtnerová.
Nejslavnější česká hospodyňka
Magdalena Dobromila Rettigová měla špatnou pověst. Tvrdilo se o ní, že je velmi rozhazovačná a jako důkaz se uváděly její slavné recepty. Málokdo si však všiml počtu porcí. Jinak by totiž poznal, že Rettigová neplýtvá jídlem. Ve svých knihách sice uvádí, že recept je pro tucet strávníků, jenže mnozí lidé neznají význam tohoto slova. Tucet je dvanáct, což znamená, že daný recept je pro dvanáct porcí.
Navzdory pověsti rozhazovačné hospodyňky se proslavila jako autorka kuchařských knih. Její nejslavnější knihu „Domácí kuchařka, aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské“ známe dodnes.
Rettigová nebyla jen hospodyňka
Na počátku 19. století se jen málo ženám podařilo stát se spisovatelkami nebo vykonávat jinou činnost, která byla v tehdejší době vyhrazená mužům. V dětství byly podřízené svému otci a v dospělosti svému muži. Málokterý muž viděl rád svoji manželku jinde než u plotny a u dětí. Manžel Magdaleny Dobromily Rettigové byl výjimkou. Naopak ji podporoval v její umělecké činnosti. Díky tomu se stala spisovatelkou, dopisovatelkou, v moderní češtině řečeno externí redaktorkou, časopisu Květy. Rovněž pořádala literární posezení.
Její povídky, básně i divadelní hry upadly v zapomnění. Známe ji pouze jako vynikající kuchařku a slavnou autorku kuchařských knih. Její nejznámější kniha Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, je dokonce vydávaná i v současnosti.
Rettigová se o své kuchařské umění dělila nejen pomocí svých knih. Vedla také kurzy pro dívky, ve kterých je kromě vaření učila domácím pracím a české literatuře.

Největší poklad kuchyně
Ve vaší kuchyni se kromě rodinných receptů může skrývat poklad v podobě staré knihy se zažloutlými stránkami s názvem Kochbuch für große und kleinere Tafeln, v českém překladu Kuchařka pro velké a malé tabule. O její autorce víme pouze, že se jmenovala Sybilla Dorizio a žila v Rakousku. O místě jejího působení svědčí místo vydání knihy. Je jím rakouské město Grätz.
Sběratelé mají zájem o vydání této knihy z roku 1816. Pokud ji máte v kuchyni mezi dalšími kuchařkami, v antikvariátu za ni dostanete tisíce korun.
Velký zájem je také o první vydání knihy M. D. Rettigové Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, vydané v roce 1826.