Gastroenterologové hromadně omdlévají: Češi si denně mažou k snídani něco, co by nedali ani vepři v JZD
Minulé generace si během svých životů přivlastnily množství postupů, na které si zvykly a už by je snad ani neměnily. V minulosti však v některých oblastech, jako je například životní styl, nebylo k dispozici tolik informací, kolik jich máme dnes. Věci, které někomu ze starších ročníků tak mohou připadat v pořádku, tak mladším generacím staví chlupy hrůzou. Obzvláště to platí v otázce stravování, které se v průběhu let neustále mění.
Věda se neustále vyvíjí a přináší nám nové informace, které jsme v minulosti k dispozici neměli. Dnes je častým jevem, že si řada lidí pečlivě hlídá svůj jídelníček. Používají k tomu všemožné aplikace, tabulky a nutriční specialisty, kteří jim dávají cenné rady. V minulosti však toto nebylo možností a člověk tak byl odkázán jednoduše na důvěru k výrobci potravin.
Některé potraviny se však v průběhu času ukázaly být tichými zabijáky. Někteří je však jí dodnes. Proto lékaři stále častěji varují před tím, abychom nějaké věci z minulosti (minimálně) omezili. Jeden z gastroenterologů se dokonce na diskuzní síti Reddit vyjádřil, že by jednu z našich oblíbených „pochoutek“ nedal ani praseti.
Zakopaný pes je v kyselinách
Existuje jeden tichý zabiják, který se nachází téměř ve všech kuchyních po České republice. Dle některých obchodníků je tato potravina dokonce horší než cukr nebo sádlo. Problém spočívá v tom, že obsahuje takzvané trans-mastné kyseliny, které jsou pro tělo škodlivé. Platí to zejména o průmyslově komplexně zpracovaných potravin, jako jsou některé tuky.
Tuky jsou samozřejmě nedílnou součástí našeho jídelníčku a naše tělo by se bez nich neobešlo. Tuky totiž slouží jako zdroje energie a pomáhají i ke vstřebávání škodlivých antioxidantů. Kromě toho v těle podporují vstřebávání vitamínů – zejména A, D, E a K.
Tuky hrají důležitou roli i při syntéze hormonů, jako je estrogen či testosteron. Tuky také tvoří základy buněčných membrán a obsahují omega mastné kyseliny, jejichž správný poměr je důležitý k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

V jaké potravině tyto složky najdeme?
Potravina, ve které se v minulosti trans-mastné kyseliny nacházely ve vysoké míře, byla margarín. Ten vznikl jako náhražka másla, které je tvořeno živočišným tukem. Ten původně vznikl na popud císaře Napoleona III., který pro své vojáky potřeboval zásoby chutného a výživného tuku. Původně se margarín vyráběl syntézou hovězího loje a odstředěného mléka. Se zvyšující se poptávkou se však časem přešlo na tuky rostlinné.
Vědci se původně domnívali, že rostlinné tuky jsou pro tělo prospěšné. V některých oblastech tomu tak skutečně je, ale kámen úrazu spočívá právě v případě samotného margarínu. Ten je tvořen složitou průmyslovou syntézou, během které jsou rostlinné tuky často zahřívány, což vede ke vzniku trans-mastných kyselin.
Margarín je v současné době vyráběn již trochu jiným způsobem, který je šetrnější, ale přesto se co se zdravosti týče nevyrovná klasickým potravinám. Lepšími volbami tak stále zůstává klasické máslo, přepuštěné máslo a panenský olivový olej.

Zaděláváme si tím na pořádné problémy
Co všechno tedy může způsobit nadměrná konzumace margarínu se ztužovanými oleji? Trans-mastné kyseliny na základě rozsáhlých průzkumů mohou způsobovat celou řadu problémů, o kterých se původně předpokládalo, že jim předcházejí. Namísto prevence kardiovaskulárních onemocnění mohou jejich riziko naopak zvyšovat. Stejně tak jako riziko vzniku cukrovky.
Průmyslově ztužované tuky navíc zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v těle (LDL) a snižují hladinu toho „hodného“ cholesterolu (HDL). Zatěžují navíc játra a cévy a obsahují barviva a aromata, která mohou rozhodit rovnováhu vašeho vnitřního mikrobiomu.
Někteří lidé mají pocit, že pokud si nekoupí roztíratelný margarín na chleba, problémům se vyhnou. Bohužel tomu tak není a tento produkt najdeme v celé řadě potravin. Objevuje se například v sušenkách, listovém těstu ze supermarketu či ve zmrzlinách a krémech. Chcete-li si tedy své zdraví o něco více hlídat, mějte na paměti, že tyto potraviny byste měli omezit na minimum.