Lékaři varují: Ovoce za 11 korun, které Češi milují, může vyvolat halucinace. Po pár kouscích uvidíte jednorožce
Je výborné, sladké a na první pohled úplně nevinné. Toto malé ovoce v sobě však skrývá toxin, který může nadělat více škody než užitku.
Lidé ho přitom konzumují v absolutní nevědomosti, protože netuší, jak rizikové může být. Stojí za ním riziko halucinací, problémů s pamětí a také hypoglykémie. My Češi ho milujeme a někteří ho dokonce jí po kvantech. Riziko nemocí bychom ale podceňovat neměli. Ačkoliv stojí kolem 11 Kč za 100 gramů, můžete po něm v důsledku halucinace vidět třeba jednorožce. A to už opravdu není žádná legrace.
Dobré, ale rizikové
V supermarketu ho koupíte jen za několik málo korun. Je dostupné pro všechny a také ho jedí prakticky všichni. Láká nás svým vzhledem, velikostí, ale hlavně chutí, která je exotická, ale velmi sladká a dobrá. Mezi přednosti bezesporu patří také množství vitamínů, minerálů a vlákniny, které ovoce jako takové obsahuje. Jenže tohle je ještě trochu jiné, než obyčejné jablko nebo banán, které konzumujeme pořád. V tomto ovoci se skrývá látka, která nám může pořádně zavařit. Konzumace tohoto ovoce nám kromě radosti může přinést i problémy, o kterých se nikomu rozhodně nesnilo.

Všichni ho dobře známe
Ovoce, o kterém je řeč, jistě znáte. Je jím velice dobře známé liči. Malá kulička, která pod svou slupkou skrývá bílou sladkou dužnatou kuličku. Při její konzumaci se prokoušeme k černé pecce, která se v jádru ovoce ukrývá. Uvnitř pecky a v nezralých plodech liči se nachází látky, které mohou být pro náš organismus nebezpečné. Zvláštní pozornost je věnována toxinu s názvem methylen-cyklopropyl-glycin (MCPG), který je příbuzný hypoglycinu.
Pokud jste o něm někdy slyšeli, pravděpodobně víte, co způsobuje. Brání našemu tělu využívat zásoby cukru, čímž způsobují snížení hladiny glukózy v krvi. Pokud si liči dáte větší množství a nalačno, může to skončit nebezpečnou hypoglykémií.
Ta se projevuje zmateností, halucinacemi, výpadky paměti a v těch úplně nejhorších případech také záchvaty nebo bezvědomím. Někdy to nemusí být jen nalačno, ale „Pokud se do nich pustíte hladoví, unavení, vyčerpaní – a sníte více než pět kousků – můžete si velmi snadno přivodit hypoglykemický šok,” uvádí portál idnes.cz.
Varování vychází z reálných případů
Pokud si myslíte, že výše dostupné informace vše akorát zveličují, opak je pravdou. V roce 2019 se v Indii stala tragédie, kdy desítky dětí zemřely po konzumaci nezralého liči. Podle všech příznaků odborníci zjistili, že úmrtí bylo způsobeno kombinací toxinů z liči a faktu, že děti ovoce zkonzumovaly hladové. Následkem těchto dvou skutečností se dostavila hypoglykémie a selhání organismu, včetně onemocnění mozku.
O tom, co děti prožívaly, se zpočátku hovořilo jako o záhadné nemoci. To bylo však do té doby, než odborníci přišli na to, co je tato „nemoc” zač. Tento problém se však netýká jen Indie, ale i jiných částí Asie, kde liči roste. Někteří konzumují nezralé plody přímo ze stromu, čímž si zadělávají na pořádné zdravotní komplikace, které nemusí skončit dobře. V tom nejhorším případě rozkousnou i pecku, ve které je toxinu nejvíce.

Měli bychom ho přestat konzumovat?
Cílem tohoto článku není vás odradit od konzumace liči. Jedná se stále o výtečné ovoce plné zdravých látek. Rádi bychom jen upozornili, že je potřeba opatrnosti. Abyste se vyhnuli nechtěným potížím, je nutné dodržovat několik pravidel. Tím nejdůležitějším je nekonzumovat nezralé plody. Jezte pouze takové, u kterých si můžete být jisti, že jsou zralé.
Zralé poznáte na první dobrou podle barvy slupky. Zelená znamená nezralé ovoce, červená nebo růžovo-červená značí, že je zralé a bezpečné ke konzumaci. Slupka by měla být pevná, ale zároveň by se měla nechat snadno odloupnout. Liči by zároveň mělo vonět sladce. Nezralé nevoní téměř vůbec. Když ho okusíte, měli byste ucítit sladkost a šťavnatost. Pokud chutná naopak kysele nebo hořce, je to signál pro vás, že plody nemáte konzumovat. V tento moment je obsah toxinů vyšší.
Když si liči koupíte domů, zkonzumujte ho co nejdříve, ideálně ihned po nákupu. Pokud nemáte možnost ho sníst hned, můžete ho šoupnout do lednice, ale raději ho tam nenechávejte dlouho. V neposlední řadě se vyplatí kupovat liči v menším množství, které zvládnete zkonzumovat. Jen tak si zaručíte jeho čerstvost.