Je to nejoblíbenější ovoce v Česku, ale může vás odpálit na záchod jako raketu. Děti i senioři ho přitom jedí po kilech
Ovoce je symbolem zdravého života. Je sladké, chutné a plné vitamínů, které jsou našemu zdraví prospěšné. Některé sladké kousky však mohou nadělat více škody než užitku, a to v moment, kdy se vám po jeho konzumaci dostaví průjem spojený s křečemi v břiše. I přesto ho konzumujeme ve velkém po celý rok. Jíte ho také?
Ať už se jedná o ovoce z exotických krajů nebo z naší vlastní zahrádky, můžeme tvrdit, že je to jedna z nejlepších sladkých pochoutek, které si můžeme během dne dát. Nejlepší je na snídani nebo svačinu, ale nepohrdneme jím ani na večeři. Málokoho by však napadlo, že kromě spokojeného břicha se může dostavit i něco jiného, a to pravý opak.
Najednou po něm letíte na záchod a to, co jste před chvílí snědli, letí rychle ven. A aby toho nebylo málo, dostaví se i nepříjemné bolesti břicha. I přes to všechno však toto ovoce dál konzumujeme, jako by se nechumelilo. Nekupujete si ho domů i vy?
Někteří už měli tu čest
Pokud už se vám výše zmíněný černý scénář stal, možná už budete vědět, které ovoce ho způsobuje. Ti ostatní by to ale nikdy netipli. Konzumujeme ho pravidelně a kupujeme ho celý rok průměrně za 40 korun na kilo. Málokdo by řekl, že se jedná právě o jablka.
Možná vás napadají poznámky typu: „Ale vždyť to jím celý rok a nikdy se mi nic nestalo!” To je samozřejmě skvělé, ale to, že se to nestalo vám, bohužel neznamená, že se to neděje vůbec. V tomto případě se jedná o poměrně rozšířenou a velice nepříjemnou věc.

Někteří to stráví, jiní ne
Ovoce jako takové může mít velký vliv na vaše trávení. Podle dostupných zdrojů za průjmy stojí hlavně ovoce s vysokým obsahem fruktózy, mezi které patří právě jablka. Naše tělo dokáže strávit najednou jenom určité množství fruktózy a pokud tuto hranici překročíme, může se dostavit zmíněný průjem a křeče v břiše. Některé zdroje uvádějí, že zhruba 30-40 % populace má problémy s trávením většího množství této látky.
Zdravý člověk dokáže menší množství tohoto cukru strávit bez problému. Když je ho v těle ale moc, má problém ho zpracovat. Místo toho zůstává ve střevech, kde začne kvasit. To pochopitelně vede ke střevním potížím, jako je nadýmání, křeče nebo průjem.
Fruktóza ale není jediná látka, která našemu tělu může škodit. Druhým viníkem je sorbitol. Jedná se o cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v jablku, ale i dalším ovoci. Některé výzkumy uvádějí, že sorbitol má projímavé účinky, hlavně u citlivých jedinců. Pokud tedy jablka pravidelně konzumujete a trpíte trávicími potížemi, zkuste se zamyslet, jestli to nemůže být z nich.
Poslouchejte své tělo
Příznaky, které ukazují na citlivost na jednu z těchto látek, nejsou vůbec příjemné. Pokud po konzumaci cítíte potřebuju běžet na záchod, je to jedna z prvních známek, že nepřijde nic dobrého. Dostavit se může vodnatý průjem, bolestivé křeče v břiše, nadýmání a plynatost nebo v krajních případech i pocit na zvracení.
Samotné plody nejsou jediným zdrojem potenciálních problémů. Nevolnost vám totiž mohou přivodit i výrobky z nich, jako jsou šťávy, mošt, džus a podobně. Jestliže vám je něco z výše uvedeného povědomé, je to signál toho, že za vaším problémem s trávením možná stojí právě toto ovoce.
Vzdát se úplně? Ještě ne!
Pokud máte pocit, že vám jablka nedělají dobře, máme pro vás jednu dobrou zprávu. Je tu totiž šance, že se jich nemusíte vzdávat úplně. Zkuste nejprve omezit jeho množství a místo dvou jablek si dejte jen jedno nebo místo jednoho celého snězte jen půlku. Uvidíte, zda se něco zlepší nebo ne. Vyhnout byste se měli také konzumaci syrových jablek nalačno. Vzhledem k jejich projímavému efektu to může nadělat pěknou paseku.
Dalším doporučením je vyhnout se syrovým jablkům obecně a konzumovat je jen po tepelné úpravě. Zkusit můžete například vařená jablka nebo pyré, které by měly být lehčí na trávení. V neposlední řadě je to výběr sladších odrůd jablek, které by měly mít nižší obsah sorbitolu, než ty kyselejší.

Mějme se na pozoru
Jablka stále zůstanou symbolem zdraví a vitality, ale pro někoho zkrátka vhodná nejsou. Jen si vzpomeňme na Sněhurku a sedm trpaslíků – ta si také chtěla dát krásné červené šťavnaté jablko, ale dobře to s ní nedopadlo. U nás to sice není tak dramatické, ale princip je podobný. I u toho nám nejbližšího ovoce se vyplatí dávat si pozor.