Talířek, ze kterého chutnala rakvička nebo punčák u babičky nejlépe, dnes sběratelé honí jako zlato. Má cenu 12 tisíc
Patrně každý, kdo vyrůstal v československé domácnosti sedmdesátých a osmdesátých let, si vybaví kredenc s růžičkovými talířky na čestném místě. Bývaly symbolem sváteční chvíle, však je také často zdobil zlatý lem a doplňovaly elegantní šálky s tenkým ouškem. V mnoha rodinách se na nich servírovalo jen v neděli, kdy po polévce a svíčkové následoval zákusek z cukrárny: punčový řez, indiánek, věneček nebo třeba rakvička.
Byl to sladký závěr týdne, servírovaný na porcelánu, který dnes sběratelé považují za vzácnost.
Elegance i každodennost
V socialistickém Československu se vyráběly miliony kusů „kuchyňského porcelánu“, které putovaly nejen na domácí stoly, ale i do světa. Značky jako Thun, Ditmar-Urbach či Karlovarský porcelán nabízely roztomilé, zdobené, ale jinak zdánlivě obyčejné sady, které přitom obstály díky své odolnosti i v každodenním provozu. Jejich typickým motivem byly květiny: růžičky, fialky, drobné lístky, někdy navíc doplněné jednoduchým zlatým proužkem po obvodu.
Na první pohled „všední“, i když půvabný servis byl přitom vyroben z kvalitního kaolinu a vypalován tak, aby vydržel desetiletí. Proto si dodnes hoví v mnoha kredencích v neporušeném stavu: jako němý svědkové rodinných slavností i obyčejných dní.
Chuťová kulisa doby
Samotné talířky by nezískaly takový věhlas, kdyby na nich neležely cukrářské stálice. Československé cukrárny nabízely sortiment omezený, ale nezapomenutelný. Punčový řez s růžovým sirupem a kapkou rumu, indiánek s nadýchaným sněhem a čokoládovou polevou, koňaková špička plněná krémem nebo větrník, který dokázal zasytit i hladového studenta. Nebo legendární rakvička, uvnitř prázdná, ale s o to větší „vlnovkou“ šlehačky na povrchu.
Tyto zákusky patřily k dostupnému luxusu. Poté, co si na ně člověk vystál frontu, se zvolený favorit setkal s některým z „růžičkových talířků“. Spojení porcelánu a cukrářských klasik se tak pevně zapsalo do vzpomínek celé generace.

Od měšťanských servisů k socialistické reinterpretaci
Motiv růžiček na porcelánových talířcích má ovšem hlubší kořeny. V 19. století, zejména v období biedermeieru, si květinové motivy na porcelánu získaly velkou oblibu u měšťanských vrstev. Již tehdy to byly porcelánky jako Thun či Karlovarský porcelán, které vyráběly luxusní soupravy s jemnými dekory, ručně malovanými a zdobenými zlatem. Takový servis patřil v domácnostech k prestižnímu vybavení.
Socialismus na tuto tradici navázal. Po svém. Masová výroba umožnila, aby si podobně zdobený porcelán mohla dovolit každá rodina. Květinové motivy se z exkluzivní ozdoby proměnily v dostupnou sériovou dekoraci. Růžičkový servis se stal „lidovou“ verzí měšťanského luxusu a získal pevné místo v československých kuchyních i obývácích.
Dnešní sběratelský trh aneb talířek jako investice
To, co ještě před deseti lety končilo na půdách nebo ve sběrném dvoře, je dnes vyhledávaným artiklem. Aukční portály a retro bazary hlásí rostoucí zájem o porcelán ze 70. a 80. let, a to zejména o sady se zachovaným dekorem a bez poškození.
Cena se pohybuje od několika stokorun po několik tisíc za celou soupravu. Raritní kusy, například limitované edice Karlovarského porcelánu, mohou vyšplhat ještě výš. Čím kompletnější sada je (talíře, šálky, konvice), tím vyšší má hodnotu. Právě tak klíčovou roli hraje stav: ideálně bez „oťuků“ a prasklin, se zlatým lemem a původní glazurou.
Orientační ceny:
- Jednotlivý talířek s růžičkami (běžný vzor Thun, Ditmar-Urbach): 50–150 Kč.
- Menší sada (6 dezertních talířků + mísa): 500–1 500 Kč.
- Kompletní kávová souprava: 2 000–5 000 Kč.
- Raritní edice či celé jídelní servisy: až 12 000 Kč a více.

A co na talířek? Třeba rakvička!
Retro servis si zaslouží i retro dezert. Nabízíme jednoduchý recept na drobnou sladkost s poeticky morbidním názvem, která patřila k ozdobám socialistických cukráren. Vzhledem k tomu, že těsto neobsahuje mouku, je recept vhodný i pro celiaky.
Ingredience:
- 4 žloutky
- 1 celé vejce
- 250 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- tuk na vymazání formiček
- 300 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180–190 °C.
- Vyšleháme žloutky, celé vejce a oba cukry do husté pěny.
- Vymažeme formičky a naplníme je těstem.
- Pečeme dozlatova, necháme vychladnout.
- Ušleháme smetanu a naplníme rakvičky.
Také formičky na rakvičky patří jistě k největším retro pokladům kuchyně. Ale nemáte-li je doma, nezoufejte! Dodnes se dají koupit v domácích potřebách.
Nostalgie, která nezmizela
Talířky se zlatým lemem jsou nositeli vzpomínek. Každý škrábanec připomíná některý ze svátečních obědů, každá zachovaná sada starostlivost hospodyňky, která ji po desetiletí opečovávala.
Ať už na nich dnes servírujeme rakvičky, věneček nebo moderní cheesecaky, nesou v sobě kouzlo doby, kdy se na nedělní zákusek těšila celá rodina. Tyto staré, přitom stále atraktivní porcelánové kousky vzbuzují zájem nejen svou estetickou, ale i kulturní hodnotu. A s tím roste i jejich cena: nejen na trhu, ale především v srdcích lidí.
Zdroje: apetitonline.cz, blesk.cz, cs.wikipedia.org