Češi berou útokem cukroví z Ukrajiny. Chutná líp než vanilkové rohlíčky a stojí směšné peníze
Cukroví je neodmyslitelnou součástí Vánoc, to mi asi nikdo nepopře. Už od malička nás doprovází pečení těchto dobrot, které už týdny před Vánocemi pojídáme, protože si někdy prostě nemůžeme pomoct. S tím, jak se mění doba, se mění i druhy cukroví a objevují se různé inovace, například inspirace vánočním pečením z jiných zemí.
Mistři cukrářství jsou jednoznačně Ukrajinci. Mají velký výběr a mnoho tradičních pokrmů, které jsou velmi oblíbené a dostaly se i k nám do Česka. Dokonce v posledních letech získaly na popularitě a u nás se otevřely i podniky, které se přímo na tyto dobroty specializují.
Pokud byste chtěli vyzkoušet upéct letos něco speciálního a třeba vaše okolí překvapit, přicházíme s inspirací. Pojďte si společně s námi krok za krokem udělat ukrajinský recept na oblíbené syrniky, neboli tvarohové placičky.
V čem jsou speciální?
Syrniki mají spoustu výhod, jednou z nich je, že je můžete téměř připravit kdykoliv. Hodí se prakticky do každého ročního období. Stačí je upravit podle své chuti a podle toho, co máte doma. Kromě Vánoc je tedy můžete připravit téměř kdykoliv a v kteroukoliv denní dobu.
Velkou výhodou syrniků je také to, že všechny potřebné ingredience jsou základní, snadno dostupné a jejich příprava je opravdu jednoduchá. Výsledkem je křupavý povrch a uvnitř krásně nadýchané a měkké těsto.

Syrniky si ve společnosti vydobyly své stabilní místo a jsou populární nejen na vesnicích, ale i ve městech, restauracích či kavárnách. Servírují se jako moderní dezerty, snídaně a také se často vyskytují i mimo východní Evropu.
Pro Ukrajince znamenají i vzhledem k aktuální situaci jeden z kulinářských symbolů identity. „V současné době je vše, co je skutečně ukrajinské, předmětem silné náklonnosti a ochrany,“ říká o syrnikách ukrajinská kuchařka Anna Voloshyna.
Jak na přípravu?
Nejprve si nachystáme všechny ingredience. Na dvě porce budeme potřebovat 500 g měkkého tvarohu v papíru, 70 g celozrnné pšeničné mouky a také trochu mouky na obalení placiček, 2 vejce, 2 lžíce krupice, 2 lžíce cukru, špetku soli a řepkový olej na opékání. Pokud budete chtít syrniky ozdobit, připravte si něco, co máte rádi. Třeba ovoce, zakysanou smetanu nebo ořechy.
Následuje příprava. Všechny ingredience spolu důkladně promícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, aby se nám s ním dobře pracovalo. Pokud máte pocit, že moc lepí, můžete přidat trochu více mouky.

Z připraveného těsta tvarujeme malé placičky, které lehce obalíme v mouce. Na pánvi si rozehřejeme řepkový olej a placičky opečeme z obou stran dozlatova, tak aby byly zvenku křupavé a uvnitř měkké.
Když máme syrniky hotové, přichází čas na servírování, vlastně ta nejlepší část. Můžete je podávat sladké i slané. Skvělé jsou například s marmeládou a smetanou, ale také s nakládanou zeleninou. S žádnou z variant rozhodně nešlápnete vedle.
zdroj: receptyonline.cz, tastecooking.com, forbes.cz
