Kvíz: Česká národní jídla, ze kterých cizincům naskakuje husí kůže. 8/8 odhalí jen ukázkový Čech
Na některé chuťové kombinace není žaludek cizinců připraven. Češi milují mnoho druhů jídel. Zatímco některá mají tradiční chutě, u jiných je kombinace opravdu zajímavá. Jak dobře znáte klasickou českou kuchyni?
Svíčková, pečená kachna či knedlo, vepřo zelo jsou běžnými hlavními chody českých strávníků. Ač se některým cizincům mohou i tyto kombinace zdát netradiční, na seznamu českých jídel se objevují i daleko zajímavější kombinace. Mnoho cizinců se například pozastavuje nad dršťkovou polévkou.
Dršťkovka bývala jídlem chudých
Dršťkovka, jak se domácky tomuto druhu polévky říká, má kořeny již ve středověké Evropě. V minulosti se stala běžnou součástí venkovských receptů. Tehdy se lidé snažili zpracovat celé zvíře včetně vnitřností. Právě držky jsou předžaludky skotu. V minulosti byly považovány za jednu z nejlevnějších, zato ale sytých a výživných surovin. A tak byla dršťková polévka považována za pokrm chudých.
V minulosti se zabijačky pořádaly ve velkém
Na vesnicích byly běžnou záležitostí také zabijačky. I při nich docházelo k vaření pokrmů, které v dnešní době nechutnají nejen cizincům. Nos nad nimi ofrňují i mnozí Češi. Směs masa, kůže a vnitřností, která je zalitá v aspiku, je známá jako tlačenka. Tu lidé nejčastěji konzumují s octem a cibulí. Při zabijačkách byly vařeny i poněkud netradiční klobásy. Takzvané jitrnice a jelita obsahovaly kromě vepřového masa i vnitřnosti a krev.

Tlačenka se objevila i v mnoha filmech
Tlačenka hraje jednu z pomyslných hlavních rolí ve filmu Hoří, má panenko. Je totiž součástí tomboly hasičského plesu, která je nedopatřením rozkradena účastníky plesu. Najde se tlačenka a další ztracené věci, nebo zmizí v zapomnění?
I v zahraničí si pochutnávají na netradičních chutích
Nejen v Česku máme některé netradiční pokrmy. Také v zahraničí jsou smíchány suroviny a chutě, které nesedí každému. Ve Švédsku jde například o pokrm Surströmming – fermentovaného sledě, který je považován za jeden z nejvíce zapáchajících pokrmů na světě. Aby se zmírnil zápach tohoto pokrmu, tradičně je dokonce otevírán pod tekoucí vodou.
Fermentovaným a zapáchajícím masem je i z Islandu pocházející Hákarl. Maso grónského žraloka se nechává několik měsíců zahnívat. Jeho zápach připomíná některé čistící prostředky, chuť je velmi intenzivní a amoniakální. V Americe se často jedí i smažená býčí varlata. Ta jsou podávaná jako delikatesa. Po jejich ochutnání možná zjistíte, že se jedná o jemné a při dobré přípravě i chutné masíčko.

Netradiční chutě lze nalézt v každé zemi. Zavzpomínejte spolu s námi na běžná česká jídla. Chuť mnohých z nich cizinci doslova nemůžou vystát. V kvízu je ale dokáže rozpoznat snad každý z vás.
Hodnocení výsledků:
100 – 80 %: V české kuchyni se vyznáte opravdu skvěle. Zajímalo by nás, zda jste i aktivním kuchařem.
79 – 50 %: O české kuchyni toho víte skutečně mnoho. Gratulujeme.
49 – 20 %: Váš výsledek není úplně dobrý. Nějaké základní znalosti ale máte.
19 – 0 %: Vaším koníčkem asi nebude vaření. Rozhodně ne příprava českých pokrmů.
autorský článek