V 94 letech má „Bohdalka“ chuť na všechno: Vepřo-knedlo-zelo je její elixír života a nepohrdne ani svíčkovou
Jiřina Bohdalová je milovnicí života. Přestože je jí již více než 90 let, stále umí ocenit nejen kvalitní humor, ale také skvělou českou kuchyni. Životem se prosmála i provařila. Během své kariéry navíc prozradila mnoho chutných receptů.
Proslavily ji role jako mentálně postižená Fany ve stejnojmenném filmu nebo postava Anny, kterou si v trezorovém snímku Ucho zahrála po boku svého manžela. Nesmíme vynechat ani titulní postavu tety Smrti v pohádce Nesmrtelná teta. Před pár lety oslavila jubilejní 90. narozeniny. Není tak žádným překvapením, že má tato slavná herečka Jiřina Bohdalová na svém kontě desítky známých a také úspěšných rolí.
Herečka i moderátorka oblíbeného pořadu nejen o vaření
Známá je nejen jako talentovaná herečka, ale také milovnice vaření a sběratelka receptů. Po dlouhá léta byl na České televizi vysílán pořad nejen pro hospodyňky Hobby naší doby. Do něj si Bohdalová jako moderátorka s oblibou zvala známé osobnosti, které jí předávaly své recepty. Mimo jiné zde ale také spolu s odborníky radila ohledně zahradničení či domácích prací.

To, že je milovnicí jídla, není žádným tajemstvím. Nejčastěji dává přednost tradiční české kuchyni. Dopustit nedá na vepřo-knedlo-zelo, bramboračku či svíčkovou. Pochutná si ale i na moučnících. Život si umí osladit například tvarohovými buchtami nebo rodinným dortem. O něm ale až později.
Tondovo kuře díky ní miloval celý národ
Sama Bohdalová se v minulosti svěřila s tím, že má ráda vtipné lidi, dobré jídlo, dobré pití, pohodu a živobytí. Recept, na který v minulosti nedala dopustit, je takzvané Tondovo kuře. To je připravováno podle receptu režiséra Antonína Moskalyka. Jeho příprava je velmi jednoduchá a chuť si Bohdalová nemohla vynachválit. Pokud si jej chcete upéct, budete potřebovat kuře pečené na kořenové zelenině s kečupem, bobkovým listem a jalovcem. Netradiční chuť vytvoří potření masa česnekem a posypání cukrem.
Vaření s Bohdalovou chutnalo i bavilo
Život Jiřiny Bohdalové je neodmyslitelně spjat s vařením. Ať už se objevila v některém z konkurenčních pořadů nebo vařila spolu se svými přáteli ve vlastním pořadu Hobby naší doby, vždy vybírala chutné recepty. Samotné vaření bylo doplněno i o vtipné poznámky, které si Bohdalová nedokázala odpustit. Člověk tak měl vždy jistotu, že se nejen dozví o novém chutném receptu, ale také se při vaření s Bohdalovou dobře pobaví.

U plotny je i v mnoha filmech a seriálech
Slavným receptem, který si oblíbila celá její rodina včetně dcery Simony Stašové, je takzvaný vzteklý dort. Ten je připravován ze sněhového korpusu doplněný pařížskou šlehačkou. Rodině jej Bohdalová tradičně připravuje na Vánoce. Pokud byste si na něm chtěli pochutnat i vy, máme pro vás ale špatnou zprávu. Bohdalová nejednou prohlásila, že recept zůstane jejím rodinným tajemstvím.
V kuchyňské zástěře se objevila i v mnoha českých filmech a seriálech. Například v seriálu My všichni školou povinní coby maminka starající se o dvě děti připravovala vánoční bramborový salát. Vtipná byla scéna z filmu Ženu ani květinou neuhodíš z roku 1966. V ní Bohdalová připravovala řízky. Kromě vaření se přitom ještě stihla hádat s manželem. Přesně takovou si Bohdalovou pamatujeme i z reálné kuchyně. Svéráznou ženu, které šlo vaření od ruky, nikdy při tom ale nemlčela.
Zdroje: Toprecepty.cz, Csfd.cz, Super.cz,